Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

Despre slujba Litiei şi a binecuvântării pâinilor

Părinte Petru, vă rog să ne explicaţi care este sensul slujbei Litiei şi când ar trebui săvârşită ea? Care sunt diferenţele în rânduiala românească sau cea rusească? Ne puteţi propune un text al rugăciunii „Mântuieşte poporul Tău…” cu sfinţii pe care ar fi mai bine să-i pomenim?

Sporadic deja am răspuns la aceste întrebări pe forum, dar şi în cursul despre Agripnia monahală. Acum voi încerca să sistematizez un răspuns mai amplu, propunându-vă şi o variantă de text al slujbei Litiei şi binecuvântării pâinilor. Răspunsul este mai mult pentru clerici şi teologi, dar sper să fie înţeles şi de simplii credincioşi. 

Clericilor şi credincioşilor din Biserica Ortodoxă Română le dedic încă un studiu, pe o temă înrudită, pe care l-am intitulat: Artosul pascal şi pâinea numită "paşti" (PDF). 

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
pr Haralambie
pr Haralambie
12/11/2011 01:05

La varianta de text a slujbei Litiei, la mântuieşte Dumnezeule poporul tău…tot  prea lungă mi se pare lista cu sfinţi, iar la rugăciune, doar pe categorii, este ok.
Eu şi până acum aşa am făcut, cu excepţia că pun mai puţine nume la mântuieşte…

Veaceslav
12/11/2011 13:39

Referitor la artosul de la Paşti, acesta poate înlocui prescura care se ia pe nemîncate dimineaţa?

Alexandru
Alexandru
12/11/2011 23:43

Din ceea ce aţi scris rezultă că grâul şi untdelemnul se binecuvântează doar la 8 septembrie, adică când se face prima dată Litie la început de an bisericesc, iar în restul anului se binecuvântează numai pâinile şi vinul? 

pr. Serghei
pr. Serghei
15/11/2011 00:54

Parinte, vă mulţumim mult pentru acest studiu interesant dar şi pentru textul rugăciunilor litiei.
Totuşi aş dori să vă întreb ce părere aveţi despre rugăciunea Litiei din cele 2 ediţii ale Liturghierului scos de pr. Hrizostom de la Edineţ, am în vedere cea verde mai veche, dar şi ultima scoasă împreună cu protodiaconul Ioan Munteanu?