Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

Liturghia ortodoxă. Istorie şi actualitate – ediţia II-a (2013), revizuită şi completată

PP-coperta-liturghie

La editura Sophia din Bucureşti a apărut ediţia a II-a (anul 2013) 
a cărţii noastre:
„Liturghia ortodoxă. Istorie şi actualitate”.

Cuprinsul cărţii (PDF)

Cartea poate fi comandată pe saitul librăriei Sophia sau cumpărată în librăriile din România (unde difuzează Supergraph).

Preţul cărţii este de 40 RONi (aprox. 150 MDL).

Format: 16.5×23.5 cm; 376 p., copertă cartonată. 

ISBN: 978-973-136-337-0 

Acum 1700 de ani, când împăratul Constantin cel Mare dădea libertate creştinilor (Milan – anul 313), cultul Bisericii, săvârşit aproape trei secole prin case şi prin catacombe, trece într-o nouă fază istorică de dezvoltare. Liturghia ajunge să fie slujită în biserici şi catedrale măreţe, unde frumuseţea spaţiului şi fastul liturgic pământesc făceau trimitere la frumuseţea cerească spre care Biserica înaintează prin fiecare rugăciune, procesiune sau gest liturgic.

De-a lungul timpului, textul şi rânduiala Liturghiei au cunos­cut o evoluţie complexă, iar cunoaşterea şi înţelegerea acesteia sunt indispensabile în depăşirea interpretărilor superficiale şi speculative asupra slujbei euharistice, dar şi în evitarea unei slujiri inconştiente şi formaliste atât a preoţilor, cât şi a credincioşilor, care nu realizează în măsura cuvenită sensul şi valoarea împreună-slujirii lor. 

De aceea, prezentăm într-o ediţie revizuită şi completată cel mai vast tratat de istorie a Liturghiei în limba română, destinat nu doar preoţilor şi studenţilor teologi, ci şi tuturor celor interesaţi de frumuseţea cultului ortodox. Cartea conţine şi textul comentat al Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, un studiu despre împărtăşirea sistematică cu Sfintele Taine, peste o mie de note explicative şi bibliografice şi mai multe anexe legate de studiul ştiinţific şi duhovnicesc al Liturghiei ortodoxe.

Slavă Marelui Dumnezeu pentru toate!

13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Olga Marinescu
Olga Marinescu
16/01/2013 01:03

Eu aş vrea s-o citească toată lumea, cu dragoste. Doamne ajută.

porfirie
porfirie
16/01/2013 20:12

Părinte dar nu ne faceti si o trecere in revistă a completărilor pe care le-ați făcut acestei cărti? Studentii sunt in sesiune acum si sunt nerabdători să afle noutățile însă este greu să citim toată cartea acum, nu este timp!

Dorin Jamba
Dorin Jamba
20/01/2013 15:16

Cu sărbătoarea, Părinte!
Ne puteţi spune dacă se comercializează cartea undeva în Chişinău? Pentru e clar că editura Sophia nu are nici un punct de distribuţie aici, respectiv prin ei nu vom găsi cartea în R.M.
Aştept răspuns!
Doamne ajută!

Claudiu Boia
Claudiu Boia
26/01/2013 22:12

Doamne ajută.

Mulțumim pentru munca depusă. Am citit-o pe nerăsuflate, imediat ce am primit comanda. Vă felicit pentru inițiativa de a lumina puțin mintea noastă îndoctrinată în școlile teologice de ideea că ritualul liturgic este absolut și infailibil. Este foarte important să știm de ce săvârșim ritualul în modul în care îl avem azi, și mai ales cum s-a ajuns aici. Vă doresc spor în proiectele dumneavoastră viitoare.
P.S. Personal cred că o lucrare de acest gen despre Sfintele Taine ar fi mai mult decât benefică.

Pr. Claudiu Boia
Pr. Claudiu Boia
27/01/2013 15:47

Spor la treabă. Bun o să iasă, că multe unghere întunecate sunt în Molitfelnicul nostru. Mai ales în ceea ce privește partea a II-a, cea a rugăciunilor de tot felul. Nu știu dacă din cauza traducerilor, sau a îndepărtării de originea rugăciunilor, unele texte sunt înțelese ca fiind „magice” și chiar mai importante decât Tainele în sine. Gând bun și putere de muncă. Doamne ajută.

Anonimul...
Anonimul...
24/02/2013 22:07

Doamne’ajuta! Care e raportarea corecta a credinciosilor in momentul in care se apropie de Sfantul Potir? Trebuie sa ingenuncheze in timpul in care preotul rosteste rugaciunea “Cred Doamne…”? Trebuie sa poarte lumanari aprinse? Am constatat ca oamenii sunt foarte preocupati de situatiile care in fond genereaza o lipsa de responsabilizare corecta…unii sunt foarte atnti ca lumanarea sa nu se stinga, unii nu deschid gura cum trebuie, nu prind de servetel…etc….
Daca din greseala, bineinteles, in momentul in care preotul a impartasit, n-a fost destul de atent iar credinciosul, la fel, si astfel a cazut Sfanta Impartasanie pe jos, ce e de facut? Preotul ar trebui sa-si ia un canon special de pocainta? E clar, a ridicat si a consumat Sfanta Impartasanie…dar nu e suficient, cu siguranta trebuie facut mai mult…
Pe de alta parte, preotul a terminat Sfanta Liturghie, dupa care a savarsit slujba Parastasului, iar la final a gustat o bucatica de colacel stropit cu vin binecuvantat, dar asta inainte sa consume Sfintele Taine din Potir…cand si-a dat seama de greseala, a fost prea tarziu, dar cu frica de Dumnezeu, nu a lasat Sfintele in Potir, ci le-a consumat, a procedat gresit?