Highslide for Wordpress Plugin

Nicolae Steinhardt – Despre răutatea umană

“Când un om reușește să facă ceva ce i-a solicitat mult efort, în el începe să lucreze trufia. Cel ce slăbește, se uită cu dispreț la grași, iar cel ce s-a lăsat de fumat răsucește nasul disprețuitor când altul se bălăcește, încă, în viciul său. Dacă unul își reprimă cu sârg sexualitatea, se uită cu dispreț și cu trufie către păcătosul care se căznește să scape de păcat, dar instinctul i-o ia înainte! Ceea ce reușim, ne poate spurca mai ceva decât păcatul însuși. Ceea ce obținem poate să ne dea peste cap reperele emoționale în așa manieră încât ne umple sufletul de venin.

Banii care vin spre noi ne pot face aroganți și zgârciți, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoșător al patimilor sufletești.

Drumul către iubire se îngustează când ne uităm spre ceilalţi de la înălțimea vulturilor aflați în zbor.

Blândețea inimii se usucă pe vrejii de dispreț, de ură și de trufie, dacă sufletul nu este pregătit să primească reușita sa cu modestia și grația unei flori. Tot ce reușim pentru noi și ne aduce energie, este menit a se întoarce către aceia ce se zbat, încă, în suferință și-n păcat.

Ochii noștri nu sunt concepuți pentru dispreț, ci pentru a exprima cu ei chipul iubirii ce se căznește să iasă din sufletele noastre.

Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare și în dăruire pentru cei din jur.

Dacă reprimi foamea în timp ce postești, foamea se va face tot mai mare. Mintea ta o să viseze mâncăruri gustoase și alese, mintea o să simtă mirosurile cele mai apetisante chiar și în somn, pentru ca în ziua următoare, înnebunită de frustrare, să compenseze lipsa ei printr-un dispreț sfidător față de cel ce nu postește. Atunci postul devine prilej de trufie, de exprimare a orgoliului și a izbânzii trufașe asupra poftelor. Dar, dincolo de orice, trufia rămâne trufie, iar sentimentul frustrării o confirmă.

Dacă ai reușit în viață, nu te agăța de nereușitele altuia, pentru a nu trezi în tine viermele cel aprig al orgoliului și patima înfumurării. Reușita este energia iubirii și a capacității tale de acceptare a vieții, dar ea nu rămâne nemișcată, nu este ca un munte sau ca un ocean.

Îngâmfarea și trufia reușitei te coboară, încetul cu încetul, de pe soclul tău, căci ele desenează pe cerul vieții tale evenimente specifice lor.

Slăbește, bucură-te și taci! Lasă-te de fumat, bucură-te și taci! Curăță ograda ta, bucură-te de curățenie și lasă gunoiul vecinului acolo unde vecinul însuși l-a pus. Căci între vecin și gunoiul din curte există o relație ascunsă, niște emoții pe care nu le cunoști, sentimente pe care nu le vei bănui vreodată și cauze ce vor rămâne, poate pentru totdeauna, ascunse minții și inimii tale.

Între omul gras și grăsimea sa există o relație ascunsă. O înțelegere. Un secret. Un sentiment neînțeles. O emoție neconsumată. O dragoste respinsă. Grăsimea este profesorul grasului. Viciul este profesorul viciosului. Și în viața noastră nu există profesori mai severi decât viciile și incapacitățile noastre.

Acum știu, știu că orice ură, orice aversiune, orice ținere de minte a răului, orice lipsă de milă, orice lipsă de înțelegere, bunăvoință, simpatie, orice purtare cu oamenii care nu sunt la nivelul grației și gingășiei unui menuet de Mozart… este un păcat și o spurcăciune; nu numai omorul, rănirea, lovirea, jefuirea, înjurătura, alungarea, dar orice vulgaritate, desconsiderarea, orice căutătură rea, orice dispreț, orice rea dispoziție este de la diavol și strică totul. Acum știu, am aflat și eu… “

12 comentarii la „Nicolae Steinhardt – Despre răutatea umană”

  1. Blagosloviţi! Pentru că şi eu sunt foarte împovărată de răutatea pe care o văd la alţii, dar, şi mai mult de aceea pe care o văd la mine, chiar dacă o cred mult mai mică decât a celorlalţi, vreau să vă împărtăşesc nişte gânduri care m-au mai înseninat pe drumul pătimirii mele. Eu m-am gândit că dacă mă rog atât cât pot de bine, voi ajunge să gândesc ce trebuie, când trebuie, şi atunci va fi bine oricât aş manca. Pe de altă parte, m-am gândit cu sinceritate la unii oameni grasi, că, pe căt sunt de grasi, pe atât sunt de supli in gândire. Mai mult decât atât, văd la ei o gândire atât de frumoasa, incât totul vâd frumos la ei.
    Totuşi, pe cei mai multi oameni, poate, chiar oe toti, nu îi iubesc ca pe mine insumi. Mă iertati.

  2. Daca un asa-zis sfant predica despre rautatea umana, la ce mai e nevoie de biserica, aia care a ars eretici pe rug?! 😀

    • 1. Nicolae Steinhardt nu a predicat despre răutate în sensul de a o promova, ci a analizat cum “funcţionează” aceasta în viaţa omului. Şi astfel de analize le pot face doar oamenii cu o bogată experienţă duhovnicească.
      2. Biserica Ortodoxă nu a ars eretici pe rug. Nu confundaţi cu inchiziţia romano-catolică, deşi, inclusiv cu referire la inchiziţie s-au promovat foarte multe mituri lipsite de adevăr şi obiectivitate.
      3. De Biserică este nevoie pentru ca ignoranţii şi provocatorii să se mai potolească un pic şi să devină mai deştepţi.

  3. Doamne ajuta!Stie cineva din ce carte a parintelui este extras acest articol?

  4. Superb, Doamne cat adevar graieste acest OM. Sunt unul din acei trufasi, unul din acei oameni rai, ma vad si ma recunosc

  5. Smerenia este virtutea ascunsă, spune un sfînt catolic, Saal. Părintle Nicolae vorbește ca în Evanghelii, dar nu la concret. El generează învățăminte și învățături, dar nu ne spune nimic la concret, pragmatic. Ce faci, de pildă, atunci cîn tu încerci să fii smerit, și reușești, dar, undeva, dincolo de tine, majoritatea luptă pt. întîietate, dar nu cu propriile lor calități umane, ci, doar cu dorința de a ajunge cît mai sus, nemeritat. Aceștia nu au auzit niciodată cuvintele lui Steinhardt și, poate că nici pe ale lui iisus, și nici nu-i interesează de morală, etică, iubire de aproapele, ei avînd un singur imbold în minte: să fie sus, să conducă, să obțină averi, să ducă o viață numai în plăceri perverse. Ce facem în atari sutații? Devenim pustnici în mijlocul societății? Dacă nu luăm atitudine împotriva unora ca aceștia nu facem un deserviciu țării noastre, copiilor noștri, generaților ce vor veni? Și Iisus a pus mîna pe par, în Templu. Acest exemplu, acest tip de atitudine, de ce nu l-a luat în cnsiderație părintele Nicolae? Smerenia, după părerea mea, nu înseamnă că stai deoparte în fața fărădelegilor ci să critici, să lupți pentru îndreptarea nedreptăților.

Comentariile sunt închise.