Highslide for Wordpress Plugin

CANONUL SF. ANDREI CRITEANUL. Text corectat + trimiteri biblice (update)

philokalia-monkCanonul de pocăinţă al Sfântului Andrei, episcopul Cretei (de unde şi supranumele Cretanul sau Criteanul), care a trăit în sec. VII-VIII, a început să se cânte mai întâi la Utrenia din Joia Săptămânii a V-a a Postului Mare, secundat de citirea vieţii Cuvioasei Maria Egipteanca. Mai târziu, acest Canon din peste 250 de strofe (de unde şi denumirea de "canonul cel mare") a fost împărţit în patru părţi şi a început a se citi în primele patru zile ale Postului Mare în cadrul Pavecerniţei Mari.

Redăm mai jos textul celor 4 părţi şi textul integral a Canonului, într-o traducere revizuită şi cu trimiteri biblice la evenimentele la care autorul face de multe ori referinţă. Din păcate, variantele oficiale ale textului, aşa cum apare el în Triod, conţin foarte multe inexactităţi, inclusiv de ordin dogmatic. De aceea, o revizuire a textului se impunea de multă vreme.

UPDATE: 5 aprilie 2016

Luni seara – prima parte a Canonului (PDF)

Marţi seara – a doua parte a Canonului (PDF)

Miercuri seara – a treia parte a Canonului (PDF)

Joi seara – a patra parte a Canonului (PDF)

Joi, Săptămâna a V-a – Canonul integral (PDF)

3 comentarii la „CANONUL SF. ANDREI CRITEANUL. Text corectat + trimiteri biblice (update)”

    • Vă rog să adăugați și la cântările de la 3 până la 7, afirmația că stihul Miluiește-mă… se pune înainte de fiecare tropar, așa cum ați adăugat la cântarea 1 și 2. Vă mulțumesc!

Comentariile sunt închise.