Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

Despre Utrenia săvârşită seara şi alte anomalii tipiconale

Întrebare:  Părinte, de ce în majoritatea mănăstirilor ruseşti Utrenia se săvârşeşte de fiecare dată seara, unită cu Vecernia? Care este explicaţia liturgică a acestei tradiţii şi cât de corectă este ea?

Răspunsul meu l-am expus într-un mic studiu (PDF), în care am explicat mai pe larg anomalia săvârşirii Utreniei seara, a pravilei comune şi a altor rânduieli specifice mănăstirilor (iar paţial şi parohiilor) din Biserica Ortodoxă Rusă. În acest scurt studiu n-am putut să nu scriu şi despre anomalia săvârşirii Vecerniei dimineaţa, dar unele aspecte le-am tratat mai superficial, încercând să fiu cât mai aproape de întrebare. Discuţiile le putem continua la comentarii. 

În acelaşi context se recomandă şi articolul: Despre slujba Litiei şi a binecuvântării pâinilor

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
alexandru
alexandru
16/05/2012 21:16

Va felicit pentru claritatea cu care tratati orice subiect despre care vorbiti! M-as bucura daca macar 1% din ceea ce spuneti ar fi respectat…

sceptic
24/05/2012 12:17

Bună ziua!  Părinte nu este la subiect ceea ce vreau să vă întreb, dar vă rog, după posibilități să ne răspundeți.

1. Referitor la împărtășirea laicilor (așa numiți ^ctitori^), în altar, după mai multe exemple din RM și mai ales cu prezența multor persoane în timpul liturghiei.(în altar).(uneori am văzut chiar mulți, care nu prea își au acolo locul).

2. Săvîrșirea rînduielii cununiei cu orice preț la bătrîni, care poate mai au citeva ore de viață, numai ca să moară împăcați. În alte cazuri cînd sunt înaintați în vîrstă. În asemenea cazuri se permite împărtășirea  lor? Între ei e sigur că nu poate fi vorba de relații…

sceptic
24/05/2012 18:53

Mulțumim mult părinte!