Highslide for Wordpress Plugin

Ortodocşii din Moldova cer perfecţionarea Legii Cultelor

Înregistrarea video a Ediţiei Speciale de la JurnalTV în legătură cu protestele din 18 mai 2011, desfăşurate la Chişinău, Bălţi, Ungheni şi Cahul.

Motivul protestului a fost înregistrarea Ligii Islamice la 14 martie 2011, dar cererile protestatarilor au fost orientate nu împotriva islamului, ci pentru modificarea Legii Cultelor din 2007. 

Tot aici, la aceeaşi temă, şi emisiunea Fabrika de la Publika TV.

Spre finalul emisiunii de la Publika am descris un caz, pe care nu am reuşit să-l expun cu lux de amănunte, de aceea descriu momentul încă o dată:

Joi, 12 mai, pe la orele 13.00, ieşeam cu alţi doi prieteni din Biblioteca Naţională de la Chişinău şi mergând pe trotuar, vedem cum parchează un BMW X5 din care coboară dl Constantin Starâş, deputat comunist şi dl Valeriu Gurbulea, fost procuror general al Republicii Moldova în perioada comunistă, aceştia îndreptându-se spre terasa din preajmă. Poate că nu i-am fi observat dacă nu am fi auzit o frântură de frază ieşită din gura lui Starâş pe când cei doi treceau pe lângă noi: „Благодаря Маркеллу, мы сможем…”, adică „Datorită/mulţumită lui Marchel, noi vom reuşi să…”. Aceştia au început să vorbească mai încet şi, mergând mai departe, nu am auzit şi continuarea frazei.

Nu ştiu dacă astfel de descrieri constituie argumente demne de luat în seamă (mai ales pentru unii), dar eu am descris momentul exact aşa cum a avut loc, mai ales că acele cuvinte m-au deranjat. Am aşteptat să le fac publice abia după protestul de la Bălţi (din 18 mai), când am fost plăcut surprins că acţiunea nu a fost politizată.

Rămâne totuşi să vedem ce au însemnat aceste cuvinte pentru tovarăşul Starâş, pentru că deja a recunoscut că s-a întâlnit cu dl Gurbulea, dar a spus că nu au vorbit despre "protestul anti-islamic", ci despre altceva. Şi dacă acel "altceva" înseamnă un plan de a folosi Biserica în acţiuni mai de proporţii decât cele de pe 18 mai, atunci lucrurile sunt şi mai grave. Oricum, eu sunt sigur că am auzit bine cuvintele de mai sus, dar nu cred că vom afla vreodată tot ce au vorbit aceştia despre Biserică, pentru că dacă ar dezvălui totul, n-ar mai fi "comunişti adevăraţi". 

P.S. Unele persoane mi-au spus că nu a trebuit să fac această dezvăluire la TV, pentru că mi-am făcut duşmani în plus. Aici ţin să precizez două lucruri:

1. Eu am vrut să trag un semn de alarmă privind implicaţia comuniştilor sau a altor forţe politice în treburile şi acţiunile Bisericii, şi nu mă ocup cu răspândirea bârfelor de stradă. Biserica nu are dreptul să facă politică, iar politicienii nu trebuie să se folosească de Biserică. Asta este şi poziţia oficială a Mitropoliei Moldovei şi a Patriarhiei Ruse. 

2. Comuniştii nu mi-au fost şi nu-mi vor fi niciodată prieteni. Şi asta pentru că prin definţie ei sunt duşmani ai Bisericii (ca ideologie, nu neapărat şi ca persoane). Poate democraţii vor demonstra că sunt altfel. Dar îi rugăm să nu o facă doar în campanii electorale…

6 comentarii la „Ortodocşii din Moldova cer perfecţionarea Legii Cultelor”

  1. Părinte, sunteţi bine pregătit, iar pe deasupra şi onest. Numai oportuniştii şi carieriştii pot spune că nu trebuia să-i demascaţi pe comunişti, dar eu cred că nu întîmplător Dumnezeu v-a scos în calea acelor tovarăşi. Aveţi un fel aparte de a vedea lucrurile şi acest lucru este apreciabil. Domnul să vă întărească! 
    Cred că şi mitropolitul Vladimir are numai de cîştigat de pe urma acestor dezvăluiri, mai ales că de mai mult timp nu agreează politica pro-comunistă a lui Marchel, care a făcut campanie electorală pentru Voronin, chiar de pe amvonul Catedralei din Bălţi. 
    Dumnezeu să-l lumineze şi pe episcopul Marchel şi pe noi pe toţi. 

  2. Staris si Gorbulea sint capabili de asemenea scenarii, iar daca un preot i-a auzit vorbind despre asta, nici nu incape indoiala ca este adevarat. Eu am incredere, mai ales cind vine vorba de comunisti, desi m-am dezamagit si de leberali. Iar daca se pune intrebarea cit de buna a fost ideea de a spune asta la televizor, cred ca totul e clar: adevarul trebuie scos la iveala, nu tinut in buzunar si manipulat sau santajat cu el. Totusi ma tem ca si mitropolitul, cu oamenii care-i are pe langa el, ar putea sa-l tina la distanta pe parintele Petru, pentru ca nici pana acum nu s-a vazut sa-l aprecieze prea mult. Deci daca nu va mai aparea la televizor, putem sa tragem si niste concluzii. 

    • Am aprobat aceste comentarii, dar văr rog să fiţi mai atenţi, pentru că dorind să-mi faceţi bine, aţi putea să-mi faceţi mai mult rău. Aşa-i lumea la noi…
      Mai bine rugaţi-vă pentru Biserică şi nu uitaţi nici de mine. Iertaţi dacă v-am smintit.

Comentariile sunt închise.