Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

Studiu canonic privind posibilitatea retragerii sau înlocuirii unor ierarhi din Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei

De fiecare dată când se produc anumite interacţiuni pozitive sau negative între Stat şi Biserică (sau ierarhia ei), presa şi o anumită parte a societăţii încep să murmure diferite scenarii privind statutul Bisericii Ortodoxe din Moldova (în continuare BOM), necesitatea sau posibilitatea înlocuirii unor ierarhi şi multe alte speculaţii sterile şi ireale. Ca să înlăturăm discuţiile amatoriste şi, în cazul în care se doreşte sau se simte nevoia unei discuţii profesioniste pe marginea acestui subiect, am considerat necesar să facem un studiu de caz privind normele canonice şi statutare care reglementează alegerea mitropolitului şi a celorlalţi ierarhi ai BOM (PDF). Indirect vom atinge şi problema locului/statutului Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei) în sânul Patriarhiei Moscovei şi organizarea locală a acestei Mitropolii şi a Eparhiilor ei. 

Nu vom atinge subiectul existenţei sau legitimităţii a două jurisdicţii mitropolitane paralele (una „rusească” şi alta „românească”) pe teritoriul Republicii Moldova şi nici nu vom lua în calcul părerile unor politicieni, analişti politici sau simpli cetăţeni în legătură cu aceste întrebări. Ne vom ghida strict de litera canoanelor şi a normelor statutare, iar scopul celor scrise nu este unul provocator, ci unul lămuritor. Deci nu e vorba de un articol cu poziţii „pro” sau „contra” cuiva, ci de un studiu canonic ştiinţific, menit să risipească negura dezbaterilor privind „demiterea” mitropolitului Vladimir sau judecarea episcopului Marchel – ambele apărute recent, în contextul adoptării „Legii egalităţii (antidiscriminare)”.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anatolie
12/06/2012 18:07

Sincer sa vorbesc e un articol foarte bun, dar v-as ruga foarte mult sa ne spuneti si despre canonicitatea Mitropoliei Basarabiei cit si despre persoana mitropolitului si cit de canonic este prezenta lui aici in Republica Moldova?Va rog mult parinte!!

Florin
Florin
13/06/2012 00:13

Sarut mana,Parinte Petru.Sf.Ier.Tihon a spus in 1918, in spiritul bunului simt ca poporul dintre Prut si Nistru sa decida de unde vor ierarh! El nu avea interese pamantesti.Dar mi se pare ca in acesc caz, ca si de altfel cum se petrece si in Balcani intre Serbia(mai exact Macedonia si Grecia) problema aceasta complicata cred ca a fost ingaduita de Dumnezeu ca popoarele ortodoxe din Rusia,Ucraina si Romania sa convietuiasca si sa ajunga sa desfiinteze nevoia de Biserica nationala si sa topeasca sarma ghimpata dintre tarile lor asa cum frumos spune Cuviosul Paisie Aghioritul.In diaspora lucrul acesta se face de la sine caci stiu de la prieteni care se duc la slujba fie la rusi fie la greci deoarece acolo simt mai bine comuniunea decat la prea ispititii de dezbinare romani.Of.Ce fericire ar fi ca patriarhii si in genere episcopii sa fie ca sfintii apostoli…eh vise

Agapis
Agapis
13/06/2012 12:41

Părinte, Doamne ajută!

Bine elaborat studiul, cînd îl avem și în limba rusă?

tatiana
tatiana
13/06/2012 22:33

Cu autorul, nu se v-a  intimpla nimic rau, p/u ca este Dumnezeu si sunt crestini care se roaga p/u autor, ca Dumnezeu sa-l intareasca sa faca voia Domnului! Doamne ajut-l,si Fii alaturi mereu.! Sa ne rugam p/u Biserica din aceasta Tara!

preot Constantin
preot Constantin
15/06/2012 13:44

Grele lucruri spuneti, parinte, dar patrundeti exact in miezul problemei. Cine are urechi sa auda… Si mie imi pare rau ca nu ma pot impartasi din aceeasi ceasa cu multi preoti confrati. Chestiunea cu mitropoliile nu are nimic in comun cu Biserica, din pacate, sau din fericire. E limpede, ca "mitropolitul Basarabiei" e in continuare mireanul Vlad Cubreacov, parintele acestei formatiuni. Aici iluzii nu trebuie sa ne facem, dar nici pietre nu avem voie sa aruncam. Si cel care se loveste cu pumnul in piept, zicind ca el e "canonic", iar celalalt e "necanonic", "schismatic", "eretic", sa nu uite, ca Biserica nu este a mitropolitilor, nici macar a patriarhilor, ci a lui Hristos. Noi insa ne supunem stapiniei ce ne vine prin voia Domnului, ascultind glasul Sf. Ap. Pavel si urmind sfaturilor Sf. Ignatie Teoforul si multor altor piloni ai Bisericii lui Hristos.
Dumnezeu sa va ajute si sa va pazeasca!

viorica
viorica
16/06/2012 11:07

Mulţumim părinte  pentru osteneala de a face lucrurile mai limpezi. Cu ajutorul Domnului toate se dau pe faţă  şi se îndreptează dacă este voia Lui. Să smulgi rădăcinile otrăvite sădite de înfăţişările denaturate  este şi delicat şi dificil – şi nu lipsit de riscuri. S-avem nădejde că şi doar arătate în lumină îşi vor pierde din puteri, iar noi să nu mai primim aşa uşor să ne-învrăjbim. Ca să fim una trebuie să ştim ce şi cine sîntem – nu sînteţi şi nu  veţi rămîne  singur –  Domnul să vă apere şi să vă întărească!

ionut
ionut
22/06/2012 14:35
Ursachi Mihail
28/06/2012 01:44

                     Dumnezeu  ne-a rînduit cu daruri de slujire în biserică  și sigur unul din ele să spunem lucrurilor pe nume ,să luptăm pentru adevărul și dreptatea lui. Cred că sunteți conștient de ce vă așteaptă și spre ce suișuri vă îndreptați.Vă doresc putere de a putea merge cu îndrăzneală spre lumină,cu dragoste luminînd totodată acest popor și clerul care are nevoe de preoti luminați ca să-i ajute să-i îndrepte pe calea slujirii conștiente.Să ne ajute Dumnezeu sa scăpăm de robie și dictatură .E nevoie de sprigin în rugaciune și fidelitate pentru cele menționate,dar cu părere de rău lașitatea și interesul a făcut din noi legme.Dumnezeu să vă păzească.

preot Constantin
preot Constantin
25/07/2012 11:17

Unica robie si dictatura adevarata este cea a pacatului. Toate celelalte stapinii ne sunt date din voia lui Dumnezeu. Biserica care a supravietuit pe vremea lui Diocletian, lui Lenin va supravietui si in vremea de azi. Nu va pierdeti eforturile luptind cu gulagurile. Nu va temeti de cei ce va distrug trupul, dar sufletul nu-l pot distruge, ci va fieriti mai bine de cei ce va trag sufletul in gheena. "Chiril" cum spune cineva este Patriarh, din pronia lui Dumnezeu. Un om cu cuget Ortodox va intelege aceasta. Lupii in blana de mioara incearca sa ne puna pe baricade, dar Hristos este si va fi in mijlocul nostru atit timp cit vom putea deosebi pe lupi si vulpoi de turma cea cuvintatoare. La biserica nu vii ca sa te rogi lui voronin sau lui lupu, sau lui chirtoaca, sau lui ghimpu, sau altuia din cezarii contemporani, ci lui Dumnezeu. Deosebiti, fratilor, ceea ce este a cezarului, si dati-i lui, dar nu amestecati lucrurile sfinte cu noroiul. Teosofia duce spre impas.

preot Constantin
preot Constantin
26/07/2012 11:53

parinte, am scris pentru comentatori…