De fiecare dată când se produc anumite interacţiuni pozitive sau negative între Stat şi Biserică (sau ierarhia ei), presa şi o anumită parte a societăţii încep să murmure diferite scenarii privind statutul Bisericii Ortodoxe din Moldova (în continuare BOM), necesitatea sau posibilitatea înlocuirii unor ierarhi şi multe alte speculaţii sterile şi ireale. Ca să înlăturăm discuţiile amatoriste şi, în cazul în care se doreşte sau se simte nevoia unei discuţii profesioniste pe marginea acestui subiect, am considerat necesar să facem un studiu de caz privind normele canonice şi statutare care reglementează alegerea mitropolitului şi a celorlalţi ierarhi ai BOM (PDF). Indirect vom atinge şi problema locului/statutului Bisericii Ortodoxe din Moldova (Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei) în sânul Patriarhiei Moscovei şi organizarea locală a acestei Mitropolii şi a Eparhiilor ei.
Nu vom atinge subiectul existenţei sau legitimităţii a două jurisdicţii mitropolitane paralele (una „rusească” şi alta „românească”) pe teritoriul Republicii Moldova şi nici nu vom lua în calcul părerile unor politicieni, analişti politici sau simpli cetăţeni în legătură cu aceste întrebări. Ne vom ghida strict de litera canoanelor şi a normelor statutare, iar scopul celor scrise nu este unul provocator, ci unul lămuritor. Deci nu e vorba de un articol cu poziţii „pro” sau „contra” cuiva, ci de un studiu canonic ştiinţific, menit să risipească negura dezbaterilor privind „demiterea” mitropolitului Vladimir sau judecarea episcopului Marchel – ambele apărute recent, în contextul adoptării „Legii egalităţii (antidiscriminare)”.
Sincer sa vorbesc e un articol foarte bun, dar v-as ruga foarte mult sa ne spuneti si despre canonicitatea Mitropoliei Basarabiei cit si despre persoana mitropolitului si cit de canonic este prezenta lui aici in Republica Moldova?Va rog mult parinte!!
Problema celor 2 Mitropolii din Moldova este una foarte complicată, iar timpul nu-mi permită o analiză detaliată a problemei. Voi încerca să punctez câteva idei, care vreau să fie înţelese ca neutre, pentru că chiar îmi propun să fac o analiză din afară (din Grecia, dacă vreţi).
Un locru este clar: conform Canonul 8 de la Sinodul I Ecumenic, nu poţi exista 2 ierarhi într-un singur teritoriu; deci trebuie să fie doar un mitropolit! (Situaţia din diasporele europene, unde numai în Paris sunt vreo 5-7 ierarhi ortodocşi, este considerată ca o excepţie care va încerca să fie depăşită la Sinodul Panortodox.)
Şi dacă trebuie să fie o singură Mitropolie, apare întrebarea: care din ele? Aici deja lucrurile sunt mai complicate, şi implică nu doar Dreptul Canonic, care poate fi interpretat şi în favoarea unei Mitropolii şi a alteia, ci are şi conotaţii istorice, politice şi chiar geopolitice.
Dacă Republica Moldova s-ar uni cu România, atunci e clar că trebuie să rămână doar Mitropolia Basarabiei, iar Patriarhia Moscovei ar trebui să se retragă, aşa cum a făcut-o şi în 1918. Dacă am fi uniţi cu Rusia, deja BOR ar trebui să se retragă, aşa cum a făcut în 1944. Dar în condiţiile unui stat independent şi majoritar ortodox, cred că mai indicat ar fi să vorbim de autocefalie sau cel puţin de o autonomie largă aşa cum are Ucraina. Şi cred că dacă în 1990 sau 1991 Patriarhia de la Moscova dădea o astfel de autonomie largă BOM, Mitropolia Basarabiei nu ar fi apărut – idee confirmată de PF Daniel. Dar chiar şi fără această autonomie, Mitropolia Basarabiei nu trebuia să apară, pt că situaţia trebuia rezolvată între cele 2 patriarhii de la Bucureşti, care să se lămurească între ele a cui să fie Mitropolia de la Chişinău, dar nu să se creeze jurisdicţii paralele, bazate pe avânturi naţionaliste. Apropo, pe atunci Mitropolia Chişinăului şi mitropolitul personal era în relaţii foarte bune cu BOR, dar apariţia Mitropoliei Basarabiei a tensionat lucrurile.
În 1991-1992 mai exista şi scenariul unui referendum, ca preoţii şi credincioşii să hotărască în care Patriarhie să fie. Dar după 20 de ani de existenţă paralelă a celor două Mitropolii, se poate spune cu certitudine că preoţii şi credincioşii preferă mai mult jurisdicţia Bisericii Ruse (inclusiv din cauza calendarului vechi). Aici Patriarhia Moscovei nu trebuie să se îmbete cu apă rece şi să creadă că chiar totul e OK, iar Patriarhia Română şi statul Român trebuie să se întrebe cu ce au greşit în “politica” lor faţă de Basarabia.
Deci nu-mi permit să dau o apreciere clară şi definitivă. E dureros să vezi cum patriarhii de la Moscova şi Bucureşti se împărtăşesc împreună, credincioşii şi chiar preoţii din cele 2 Mitropolii se împarcă foarte bine, şi numai mitropoliţii, deşi au birourile la 500 m. unul de altul, nu pot soluţiona această problemă. Prea ne-am obişnuit cu ura şi despărţirile, încât unitatea nu mai pare a fi o prioritate.
Trebuie să ne rugăm mult ca această dezbinare să dispară şi să nu lăsăm problema pe seama politicienilor, că asta nu-i treaba lor.
Cineva m-a întrebat de surse. Iată pe saitul Episcopiei de Edineţ găsiţi publicat Tomosul patriarhal şi Statutul BOM, iar pe unul saiturile Patriarhiei Moscovei, găsiţi Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse.
Canoanele le-am citat după traducerea lui Ioan Floca, Canoanele Bisericii Ortodoxe, Sibiu, 2005.
Sarut mana,Parinte Petru.Sf.Ier.Tihon a spus in 1918, in spiritul bunului simt ca poporul dintre Prut si Nistru sa decida de unde vor ierarh! El nu avea interese pamantesti.Dar mi se pare ca in acesc caz, ca si de altfel cum se petrece si in Balcani intre Serbia(mai exact Macedonia si Grecia) problema aceasta complicata cred ca a fost ingaduita de Dumnezeu ca popoarele ortodoxe din Rusia,Ucraina si Romania sa convietuiasca si sa ajunga sa desfiinteze nevoia de Biserica nationala si sa topeasca sarma ghimpata dintre tarile lor asa cum frumos spune Cuviosul Paisie Aghioritul.In diaspora lucrul acesta se face de la sine caci stiu de la prieteni care se duc la slujba fie la rusi fie la greci deoarece acolo simt mai bine comuniunea decat la prea ispititii de dezbinare romani.Of.Ce fericire ar fi ca patriarhii si in genere episcopii sa fie ca sfintii apostoli…eh vise
Părinte, Doamne ajută!
Bine elaborat studiul, cînd îl avem și în limba rusă?
M-aş bucura să se găsească un voluntar care să facă o traducere bunişoară în rusă. Din câte ştiu eu, la Patriarhie sunt mai mulţi oameni importanţi care aşteaptă să citească acest text şi n-ar fi bine să-i lăsăm să aştepte prea mult. Cunosc căi de a face ca textul să ajungă şi în mâna patriarhului şi cred că aceasta nu-i puţin, iar consecinţele pt BOM cred că vor fi doar pozitive. Deja ce se va întâmpla cu autorul, ştie doar Bunul Dumnezeu. Pentru adevăr pe toate le primim cu bucurie.
Cu autorul, nu se v-a intimpla nimic rau, p/u ca este Dumnezeu si sunt crestini care se roaga p/u autor, ca Dumnezeu sa-l intareasca sa faca voia Domnului! Doamne ajut-l,si Fii alaturi mereu.! Sa ne rugam p/u Biserica din aceasta Tara!
Grele lucruri spuneti, parinte, dar patrundeti exact in miezul problemei. Cine are urechi sa auda… Si mie imi pare rau ca nu ma pot impartasi din aceeasi ceasa cu multi preoti confrati. Chestiunea cu mitropoliile nu are nimic in comun cu Biserica, din pacate, sau din fericire. E limpede, ca "mitropolitul Basarabiei" e in continuare mireanul Vlad Cubreacov, parintele acestei formatiuni. Aici iluzii nu trebuie sa ne facem, dar nici pietre nu avem voie sa aruncam. Si cel care se loveste cu pumnul in piept, zicind ca el e "canonic", iar celalalt e "necanonic", "schismatic", "eretic", sa nu uite, ca Biserica nu este a mitropolitilor, nici macar a patriarhilor, ci a lui Hristos. Noi insa ne supunem stapiniei ce ne vine prin voia Domnului, ascultind glasul Sf. Ap. Pavel si urmind sfaturilor Sf. Ignatie Teoforul si multor altor piloni ai Bisericii lui Hristos.
Dumnezeu sa va ajute si sa va pazeasca!
Mulţumim părinte pentru osteneala de a face lucrurile mai limpezi. Cu ajutorul Domnului toate se dau pe faţă şi se îndreptează dacă este voia Lui. Să smulgi rădăcinile otrăvite sădite de înfăţişările denaturate este şi delicat şi dificil – şi nu lipsit de riscuri. S-avem nădejde că şi doar arătate în lumină îşi vor pierde din puteri, iar noi să nu mai primim aşa uşor să ne-învrăjbim. Ca să fim una trebuie să ştim ce şi cine sîntem – nu sînteţi şi nu veţi rămîne singur – Domnul să vă apere şi să vă întărească!
tot din seria canoanelor si …. Chiril le stie pe toate
http://www.timpul.md/articol/politica-patriarhului-kirill-destabilizeaza-lumea-ortodoxa-27568.html
Dumnezeu ne-a rînduit cu daruri de slujire în biserică și sigur unul din ele să spunem lucrurilor pe nume ,să luptăm pentru adevărul și dreptatea lui. Cred că sunteți conștient de ce vă așteaptă și spre ce suișuri vă îndreptați.Vă doresc putere de a putea merge cu îndrăzneală spre lumină,cu dragoste luminînd totodată acest popor și clerul care are nevoe de preoti luminați ca să-i ajute să-i îndrepte pe calea slujirii conștiente.Să ne ajute Dumnezeu sa scăpăm de robie și dictatură .E nevoie de sprigin în rugaciune și fidelitate pentru cele menționate,dar cu părere de rău lașitatea și interesul a făcut din noi legme.Dumnezeu să vă păzească.
Unica robie si dictatura adevarata este cea a pacatului. Toate celelalte stapinii ne sunt date din voia lui Dumnezeu. Biserica care a supravietuit pe vremea lui Diocletian, lui Lenin va supravietui si in vremea de azi. Nu va pierdeti eforturile luptind cu gulagurile. Nu va temeti de cei ce va distrug trupul, dar sufletul nu-l pot distruge, ci va fieriti mai bine de cei ce va trag sufletul in gheena. "Chiril" cum spune cineva este Patriarh, din pronia lui Dumnezeu. Un om cu cuget Ortodox va intelege aceasta. Lupii in blana de mioara incearca sa ne puna pe baricade, dar Hristos este si va fi in mijlocul nostru atit timp cit vom putea deosebi pe lupi si vulpoi de turma cea cuvintatoare. La biserica nu vii ca sa te rogi lui voronin sau lui lupu, sau lui chirtoaca, sau lui ghimpu, sau altuia din cezarii contemporani, ci lui Dumnezeu. Deosebiti, fratilor, ceea ce este a cezarului, si dati-i lui, dar nu amestecati lucrurile sfinte cu noroiul. Teosofia duce spre impas.
N-am înţeles care cuvinte din acest articol v-au făcut să scrieţi ceea ce aţi scris, dar dacă scopul şi ideea este cea pe care o intuiesc, atunci sunt 100% de acord.
parinte, am scris pentru comentatori…