Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

RÂNDUIELILE TUNDERILOR MONAHALE. STUDIU ISTORICO-LITURGIC

schima mare


În vara anului 2010, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, basarabeanca Monica Grama a susţinut o teză de master despre istoria rânduielilor de tundere în schima monahală.


Şi astăzi lucrarea rămâne a fi unică în spaţiul românesc, iar cel mai important capitol al lucrării a fost publicat şi în revista “Altarul Reîntregirii” nr. 2/2011, pp. 169-204.


Cu acordul autorului, după anumite corectări şi îmbunătăţiri făcute de noi, acest studiu istorico-liturgic este publicat şi pe acest site (în PDF) şi poate fi citat doar cu menţionarea autorului şi a acestei surse electronice.


Notify of
Alexandru
Guest
Alexandru

Caut note, audio, video pe aceasta tema in limbile ro si ru. Imi trebuie pentru data de 06.04. Daca aveti ceva, raspundeti-mi.

Tudor
Guest
Tudor

Părinte, am o curiozitate, banala as spune: ritualul tunderii in monahism presupune si primirea unui nume nou de catre persoana in cauză; exista anumite reguli dupa care se alege noul nume – si-l alege aspirantul la haina de calugar, ii este dat de cineva anume, primeste numele unui sfant sarbatorit in perioada respectiva?

Ioan
Guest
Ioan

 

Am si eu 2 intrebari la subiectul tunderilor monahale:

1.      Ce cuvinte sunt scrise pe schima mare si cea mica?

2.      De ce intrarea in monahism se face prin tunderea parului si cu toate acestea monahii poarta par lung?

Olga Marinescu
Guest
Olga Marinescu

Părinte Petru, eu am înţeles că femeia care ajunge monahie, primeşte ca rasoforă un alt nume decât cel iniţial, dar care se va schimba şi el când va fi făcută monahie. Nu am înţeles că se face aşa si la bărbaţii care ajung monahi. Nu am înţeles bine?