Highslide for Wordpress Plugin

Ierom. Petru Pruteanu ales episcop vicar în Europa Occidentală

Astăzi, 13 octombrie 2022, prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse m-a ales episcop vicar pentru Europa Occidentală, cu titlul onorific: „episcop de Caffa”* (condica 102). Exarhul patriarhal al Europei Occidentale, mitropolitul Nestor, va suplini temporar scaunul chiriarhal al Eparhiei Spaniei şi Portugaliei, iar eu îl voi ajuta în slujirea sa pe peninsula iberică.
Urmează ca în zilele următoare să fiu ridicat în treapta de arhimandrit, apoi, în funcţie de programul Patriarhului Kiril, să se fixeze numirea (ipopsifierea) şi hirotonia în treapta arhierească.

Vă mulţumesc tuturor pentru rugăciune şi susţinere. Mi-aş dori să rămân acelaşi, cu aceleaşi convingeri, idealuri şi preocupări. Nu vreau să pierd nici un prieten din cei vechi, ci doar să-mi fac alţii noi. Rugaţi-vă şi mă pomeniţi pe mine nevrednicul…

*Caffa – vechi oraş din Crimeea (acum Theodosia), cu o eparhie misionară în sec. XVI-XVIII. Titlul este folosit pentru vicarii exarhului patriarhal de la Paris, care poartă titlul “de Chersones”.

15 comentarii la „Ierom. Petru Pruteanu ales episcop vicar în Europa Occidentală”

  1. Felicitări! Multă sănătate și Domnul să vă lumineze mintea că sa luați mereu hotărârile potrivite Lui.Va purtăm în rugăciune.Putere de munca că sa nu abandonați preocupările liturgice.

  2. Părinte Petru, felicitări pentru încrederea acordată și pentru numire, pentru tot ce faci în domeniul cercetării teologice și pentru celebritatea dovedită în multe privințe delicate. Te rog să rămâi același Om pe care l-am cunoscut ca student, apoi la călugărie și la amvonul de la Trei Ierarhi.
    Cu frățească dragoste întru Hristos, și cu metanie, pr. Gabriel Ciofu.

  3. Doamne ajuta parinte Petru, mila Domnului mereu cu dumneavoastră și pentru noi cei din împrejurimi! Axios, Axios, Axios!

  4. Sărut dreapta, Preasfinția Voastră! Mă bucur foarte foarte mult pentru recunoașterea meritelor ce le aveți. Domnul și Preacurata să vă ajute în noua treaptă!

  5. Felicitari ! Ma bucur pentru tine. Domnul sa-ti dea arhierie cu pace si bucurie sfânta !
    Ieromonahul Cristofor

  6. Se impaca arhieria cu monahismul? Veti putea sa le slujiti la fel de bine pe ambele..sau pe una o veti trece cu vederea?

    Speram ca veti ramane fidel chemarii monahale, dupa tot ce am citit la sfintia voastra.
    Oare pr Emilianos ce ar fi ales?

  7. Așa cum ați slujit Sfânta Biserică și Sfânta Treime până acum prin lucrurile teologice care le-ati scris si prin lucrarea misionara care continuați să o faceți asa să vă ajute Dumnezeu și in misiunea de Ierarh al bisericii sale. Nu lăsați să vă schimbe oamenii ci să lucreze Dumnezeu. Fiți un Hristofor pentru aceasta lume care are nevoie de Hristos!
    Vrednic este!
    Vrednic este!
    Vrednic este!

  8. Axios! Întru mulți ani să trăiți, stăpîne! Spor în tot ce veți face!

  9. Felicitări Părinte Petru ! Să Vă ajute Domnul în faptele bune care le faceți.
    Noi astăzi la Mănăstirea Zăbriceni, de unde ați plecat, ne-am bucurat pentru treapta în care ați urcat și ne-am rugat pentru spriginul Domnului. La Mulți Ani Părinte Petru !

Comentariile sunt închise.