Highslide for Wordpress Plugin

Psihoza calendaristică europeană în Moldova

IMG_7340

Recent, Parlamentul Republicii Moldova a hotărât ca data de 25 decembrie fie considerată zi de sărbătoare nelucrătoare, fiind numită Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou)”. În argumentarea acestei modificări la „Legea cu privire la zilele de sărbătoare şi de odihnă din RSS Moldovenească”, care este încă din decembrie 1990, autorii modificării constată :

deşi majoritatea creştinilor din Republica Moldova ţin Crăciunul pe vechi, adică pe 7 ianuarie, tot mai mulţi cetăţeni (nu se dau cifre sau procente) încep ţină Crăciunul pe nou, adică pe 25 decembrie

toate ţările Uniunii Europene ţin Crăciunul pe 25 decembrie, ceea ce ar trebui facem şi noi, în semn de solidaritate cu cetăţenii acelor ţări (şi, implicit, cu misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova), dar şi ca o armonizare a sărbătorilor din iarnă între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.  

Nu ne oprim la faptul , în cel puţin 6 ţări ale Uniunii Europene, există importante comunităţi ortodoxe care ţin sărbătorile pe stil vechi (Estonia, Lituania, Letonia, România, Bulgaria şi Grecia). Acele comunităţi sunt recunoscute de stat, dar la Crăciunul lor (pe 7 ianuarie) nu se zi liberă, iar această inechitate nu este considerată drept discriminareidee la care de asemenea fac apel autorii modificării acestei legi. Mai mult decât atât, în ultimii 10-15 ani, milioane(!) de emigranţi ucraineni, moldoveni, ruşi, georgieni + „stiliştii” din România ş.a. care muncesc în Vestul UE şi SUA sunt obligaţi muncească pe 7 ianuarie, dar nimeni nu se apucă le apere drepturile. Bineînţeles, oamenii întregi la minte nici n-au crezut vreodată în UE sau SUA este dreptate şi echitate, cum de fapt, nu este nicăieri în lume, nici chiar în „Sfânta Rusie”. Asta va fi doar în Împărăţia lui Dumnezeu…, dar în acest caz măcar nu minţim lumea că în UE se respectă drepturile tuturor.

Până la urmă, altceva am vrut spun, căci sărbătoarea pe 25 decembrie oricum avea dreptul la existenţă şi nu văd nici un pericol în legalizarea ei, mai ales şi creştinii de stil vechi au o sărbătoare importantă în acea zipomenirea Sf. Ierarh Spiridon, arhiepiscopul Trimitundelor.  

Imediat după adoptarea acestei legi, presa a cerut opinia Mitropoliei Moldovei care, după părerea mea, a fost una foarte corectă şi echilibrată. Părintele Vadim Cheibaş, secretarul Mitropoliei a declarat: „Biserica Ortodoxă și exponenții săi marchează sărbătorile în conformitate cu calendarul iulian, adică pe stil vechi. Este o decizie care nu vizează Biserica Ortodoxă din Republica Moldova și nici enoriașii ei. Mai curând decizia a fost luată pentru cei care vin din alte confesiuni religioase, pentru misiunile diplomatice și alte persoane care sărbătoresc Crăciunul în această zi. Este opțiunea fiecăruia dintre ei”. La acestea, părintele secretar a mai adăugat: „Prea mult ne-am obișnuit să spunem că suntem nemulțumiți de un lucru sau altul. Nu e cazul să dăm o calificare acestei decizii. Biserica se întărește când are în fața sa obstacole”.

Partea proastă e această reacţie din partea Bisericii, care poate fi considerată una oficială, a stârnit mai multe neplăceri decât însăşi legea. Diferiţi pseudo-teologi şi pseudo-duhovnici, care de ani buni nu fac altceva decât aducă o imagine proastă Bisericii, cheamă la proteste şi revoluţii, considerând Biserica şi tradiţiile noastre sunt condamnate la pieire de către actualii politicieni. Este destul de simplu demonstrezi nici cei care s-au zbătut pentru data de 25 decembrie, dar nici cei care o apără pe cea de 7 ianuarie, nu fac decât „să se uite ca mâţa-n calendar”, pentru habar nu au ce înseamnă acesta şi cum se raportează Biserica la el. Mai mult decât atât, nici unii nici alţii nu vorbesc despre importanţa mântuitoare a Naşterii Domnului şi felul în care ar trebui ne pregătim şi trăim duhovniceşte această sărbătoare, ci totul se limitează la un fel de numerologie. Or, problema calendarului este mult mai complexă, iar în Moldova, febra calendaristică este una sezonieră şi seculară, fără nimic religios în ea…

Închei această scurtă observaţie prin ilustrarea temerilor pe care cred le-au avut şi încă le mai au cele două tabere extreme:

–     politicienii, ca nişte „buni creştini” ce sunt, s-au gândit , mergând la Biserică pe 25 decembrie pentru a se împărtăşi, s-ar putea găsească bisericile închise şi de aceea s-au grăbit facă această schimbare în lege pentru a nu rămâne neîmpărtăşiţi;

–   „ortodoxiştii calendarişti”, preferând dezbinarea decât învăţătura de carte şi duhul Evangheliei, s-au gândit politicienii vor da buzna pe 25 decembrie la Biserică şi în loc de slujba Sfântului Ierarh Spiridon, îi vor obliga pe preoţi cânte slujba Naşterii Domnului, iar dacă vor refuza, îi vor scoate forţat la paradele homosexuale.

Dar întrucât ambele temeri sunt mai mult decât fantastice, nu are rost mai comentăm la acest subiect. Vreau doar amintesc „ortodoxiştilor calendarişti” dacă tot le place vorbească în permanenţă despre sfârşitul lumii şi persecuţiile anti-creştine, se aştepte la ce este mai rău pentru ei şi pentru noi toţi, căci Hristos nu ne-a promis pace şi linişte din partea autorităţilor politice, ci tocmai inversul. Iar politicienii moldoveni, indiferent de culoarea lor politică, nu fac excepţie

P.S. Felicit pe toţi creştinii (indiferent de calendar) cu marele praznic al Naşterii Domnului! Domnul ne lumineze şi ne ajute în toate