De-a lungul timpului am scris mai multe articole de liturgică, pe care, iniţial le-am publicat pe acest blog (teologie.net), după care au fost publicate în prima ediţie a cărţii „Liturghia ortodoxă. Istorie şi actualitate” (Sophia, 2008).
Între timp, la cele mai multe dintre ele am făcut anumite completări şi revizuiri, care s-au regăsit deja în ediţia a doua a aceleaşi cărţi (Sophia, 2013). De aceea, am hotărât să şterg vechile versiuni ale acelor articole şi să plasez pe internet doar ultimele versiuni, aşa cum au fost recent publicate, indicând şi paginile la care textele respective pot fi găsite în carte. De asemenea anexăm lista de abrevieri şi toată bibliografia folosită, pentru a vă putea mai uşor orienta în notele de subsol ale articolelor.
În conformitate cu prevederile contractului încheiat între mine şi Editura Sophia, studiul despre Proscomidie a fost şters de pe blog şi, la fel ca şi celelalte capitole ale cărţii, va putea fi publicat doar după epuizarea tirajului celei de a doua ediţii.
Iată textele propuse:
Abrevieri şi Bibliografie generală
Schema Liturghiei ortodoxe (bizantine)
Agapele – mesele frăţeşti care însoţeau euharistia în primele veacuri
Ectenia pentru catehumeni. Concedierea celor care se pregătesc de botez
Interpolarea troparului Ceasului al III-lea în textul epiclezei
Despre pomenirea conducătorilor politici la Liturghie
Cum trebuie citite rugăciunile de la Liturghie (în taină sau în glas)?
Când şi cum să ne împărtăşim. Studiul istorico-liturgic despre împărtăşirea sistematică
Artosul pascal şi pâinea numită „paşti”
Ceaslovul şi Laudele bisericeşti (7 sau 9?)
Linguriţa liturgică (pentru împărtăşire)
Rog pe toţi cei care au preluat versiunile vechi ale articolelor mele, să le şteargă şi să facă trimitere la noua versiune în format PDF. Vă mulţumesc!