În vara anului 2010, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, basarabeanca Monica Grama a susţinut o teză de master despre istoria rânduielilor de tundere în schima monahală.
Şi astăzi lucrarea rămâne a fi unică în spaţiul românesc, iar cel mai important capitol al lucrării a fost publicat şi în revista “Altarul Reîntregirii” nr. 2/2011, pp. 169-204.
Cu acordul autorului, după anumite corectări şi îmbunătăţiri făcute de noi, acest studiu istorico-liturgic este publicat şi pe acest site (în PDF) şi poate fi citat doar cu menţionarea autorului şi a acestei surse electronice.
Caut note, audio, video pe aceasta tema in limbile ro si ru. Imi trebuie pentru data de 06.04. Daca aveti ceva, raspundeti-mi.
Părinte, am o curiozitate, banala as spune: ritualul tunderii in monahism presupune si primirea unui nume nou de catre persoana in cauză; exista anumite reguli dupa care se alege noul nume – si-l alege aspirantul la haina de calugar, ii este dat de cineva anume, primeste numele unui sfant sarbatorit in perioada respectiva?
Am si eu 2 intrebari la subiectul tunderilor monahale:
1. Ce cuvinte sunt scrise pe schima mare si cea mica?
2. De ce intrarea in monahism se face prin tunderea parului si cu toate acestea monahii poarta par lung?
La prima întrebare
1. Pe schima mare (analavos) scrie unele iniţiale, aranjate în următoarea ordine (pe orizontală), şi care se descifrează aşa:
ΙΣ = ΙΗΣΟΥΣ = Iisus
ΧΣ = ΧΡΙΣΤΟΣ = Hristos
ΝΙΚΑ = biruiește
ΤΤ = ΤΕΤΙΜΗΜΕΝΟΝ ΤΡΟΠΑΙΟΝ = cinstitul trofeu (adică Crucea)
ΔΦ = ΔΑΙΜΟΝΩΝ ΦΡΙΚΗ = cutremur demonilor
ΡΡ = ΡΗΤΟΡΙΚΩΤΕΡΑ ΡΗΜΑΤΩΝ = mai elocventă/convingătoare decât cuvintele ΔΡ = ΔΑΚΡΥΩΝ ΡΟΗ = curgerea lacrimilor
ΧΧ = ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙΣ = Hristos creștinilor
ΧΧ = ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΧΑΡΙΝ = dăruiește harul
ΘΗ = ΘΕΟΣ ΗΓΙΑΣΕ = Dumnezeu a sfințit
ΣΞ = ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΥΛΟΝ = lemnul crucii
ΕΕ = ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΕΠΕΣΕΝ = Luceafărul de dimineaţă a căzut
ΕΕ = ΕΥΡΗΚΑΜΕΝ ΕΔΕΜ = aflat-am Raiul
ΦΧ = ΦΩΣ ΧΡΙΣΤΟΥ = lumina lui Hristos
ΦΠ = ΦΑΙΝΗ ΠΑΣΙ =luminează tuturor
Δ = ΔΥΝΑΜΙΣ = putere(a)
Μ = ΜΟΝΑΧΟΥ = monahului
ΤΚ = ΤΟΠΟΣ ΚΡΑΝΙΟΥ = locul căpăţânii/craniului (lui Adam)
ΠΓ = ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΕΓΟΝΕΝ = Rai (ni) s-a făcut
Imaginea pe care am postat-o la acest subiect este pentru o schimă mai bogată, la care nu-i ştiu întreaga descifrare, dar cele mai multe au literele scrise mai sus.
2. Pe schima mică (paraman), cel puţin pe al meu, scrie aşa: „Dat-am spatele meu spre bătăi, obrazul meu spre pălmuiri şi faţa mea n-am ferit-o de la scuipări”; „Luaţi jugul meu că este bun şi sarcina mea e uşoară”.
La a doua întrebare, cea despre tundere, am scris aici şi aici.
Părinte Petru, eu am înţeles că femeia care ajunge monahie, primeşte ca rasoforă un alt nume decât cel iniţial, dar care se va schimba şi el când va fi făcută monahie. Nu am înţeles că se face aşa si la bărbaţii care ajung monahi. Nu am înţeles bine?