Highslide for Wordpress Plugin

Cum e cu slujirea la doi domni?

       Candidatul comunist la primăria Capitalei Republicii Moldova, Igor Dodon, este susţinut de unii preoţi din Protopopiatul Chişinău. Cei mai mulţi însă dintre preoţii din Moldova şi Chişinău, insistă cu tărie ca Biserica să nu se implice în politică sau, cel puţin, să nu susţină candidaţi comunişti. Mitropolia Moldovei nu a precizat clar dacă a încuviinţat această acţiune a preoţilor de la Mănăstirea Ciuflea sau nu.  

 

  

Ziarul de GardăDodon crede că este «dorinţa Domnului» venirea sa la Primărie

 

La o întrevedere «sinceră şi creştinească», dar şi cu uşile închise, candidatul la funcţia de primar de Chişinău, Igor Dodon, a vorbit cu preoţii despre «acţiunile necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a Bisericii Ortodoxe». El şi-a asumat angajamentul să susţină Biserica şi Ortodoxia, devenind primar al Chişinău, dar a evitat să spună ce angajamente faţă de el şi-au luat preoţii.

În rezultatul unei decizii semnate de către protopopul de Chişinău, părintele Zosima Toia, lui Igor Dodon, în calitate de candidat la funcţia de primar, i-a fost expediată o scrisoare în care sunt prezentate 10 solicitări, descrise de Dodon drept «acţiuni necesare pentru întărirea şi susţinerea în continuare a Bisericii Ortodoxe din Chişinău».

 

  

Marţi, la Mănăstirea Ciuflea din Chişinău, Igor Dodon s-a întâlnit cu preoţii din municipiu. După ce a fost rostită o rugăciune, la care a asistat doar Dodon şi jurnaliştii, acesta a fost prezentat de către protoiereul-mitrofor al mănăstirii, Teodor Roşca, drept candidatul pe care «îl doare inima şi sufletul de ce se întâmplă cu Biserica noastră». Timp de aproximativ o oră, într-unul dintre lăcaşele mănăstirii, în care accesul era interzis altor persoane, politicianul a discutat cu preoţii despre cele 10 puncte din scrisoare. «Pentru mine personal, Biserica este unul dintre pilonii statalităţii R.Moldova şi credinţa noastră ortodoxă este un lucru extrem de important şi ca un creştin adevărat, am fost tot timpul alături de Biserică, ca ctitor la mai multe lăcaşe sfinte. Astăzi am discutat aceste propuneri, aceste solicitări, le-am examinat acuma împreună cu părinţii. Am găsit un numitor comun, care în caz dacă, însă noi sperăm că va fi totul conform dorinţei domnului pe data de 19 iunie. Cred că sunt nişte propuneri şi solicitări bine venite», a spus Dodon despre solicitările preoţilor, printre care se numără consultarea cu comunitatea ortodoxă din municipiu în chestiunile care pot atinge într-un fel sau altul buna desfăşurare a vieţii creştineşti în municipiu; instituirea funcţiei de consilier al primarului general în probleme de cult şi morală obştească; coordonarea sărbătorilor de nivel municipal şi naţional, care ar trebui consultate cu comunitatea ortodoxă.

Preotul Roşca consideră că Biserica are dreptul să se implice în viaţa politică, doar că întâlnirea cu Dodon nu o consideră o acţiune politică. «Trebuie să ne doară sufletul cine este în fruntea capitalei, să fie oameni creştini, cu frică de Dumnezeu, care iubesc biserica, ajută biserica şi urmează acele fapte demne de urmat pe care le-au săvârşit înaintaşii noştri», a declarat Teodor Roşca, care, deşi a spus că acele întrebări trimise lui Dodon sunt pentru ambii candidaţi la funcţia de primar, nu a putut răspunde dacă Chirtoacă cunoaşte despre aceste solicitări şi de ce s-au întâlnit doar cu Dodon. «Toate întrebările la protopop», a adăugat Roşca.

Conform unor surse, Dodon a venit cu cadouri la întâlnirea cu preoţii, şi anume straie preoţeşti. Acesta a evitat să răspundă direct dacă a dăruit sau nu straie preoţilor, dar nici nu a infirmat sau confirmat, ci doar a spus că «nu am venit astăzi cu cadouri încoace, sincer». El a lăsat, însă, să se înţeleagă că a făcut donaţii bisericiilor în timpul campaniei electorale. «Sunt ctitor la mai multe biserici şi mănăstiri. Lucrul acesta mi-a fost caracteristic indiferent de campania electorală. Nu venim cu cadouri electorale şi nu am făcut acest lucru, dar o facem ca şi creştini, atunci când o facem», a specificat Dodon.

 Sursa

7 comentarii la „Cum e cu slujirea la doi domni?”

  1. Ei, acum mitropolitul poate zice că el nu are nimic cu asta, dar ce caută protodiaconul şi şoferul mitropolitului pe acolo? E clar că au fost trimişi de Vladimir şi înseamnă că şi mitropolitul slujeşte la doi domni. Măcar Marchel slujeşte numai unui singur, lui Voronin. 
    Doamne, cât ne vei mai răbda?! 

  2. Parinte. este adevarat ca preotii nu au dreptul sa mearga la vot? Sotul meu, Vlad, a auzit personal cum preotii au mers si au votat acu la 5 iunie. As vrea sa cred ca nu sunt bine informata cu referinta la implicarea preotilor in politica.
    Cer iertare!

    • Participarea la vot şi implicarea în politică sunt 2 lucruri total diferite. Şi preoţii sunt cetăţeni ai ţării şi au dreptul să voteze. Doar unii călugări se abţin de la votare, dar nici acest lucru nu este prevăzut undeva în mod expres.
      Când însă vorbim de neimplicarea în politică, avem în vedere interdicţia de a candida sau de a face campanie electorală în favoarea cuiva.

  3. Sunt niste fatarnici toti. M-am dezamagit de multe ori in UNII preoti si deja nici nu stiu ce sa mai cred. Cum pot preotii sa stea alaturi de acest partid cum,oare? Un partid care a negat dea lungul istoriei existenta lui Dumnezeu….cum pot preotii sa faca asa???

    • Anatolie, ai spus că TOŢI sunt făţarnici, apoi spui că te-ai dezamăgit doar în UNII. Eu cred că trebuie să ne învăţăm să analizăm lucrurile nuanţat. Va veni vremea când, dacă nu noi, atunci istoria, îi va osândi pe toţi cei care au făcut pact cu dracul. Dar chiar şi acum, când avem preoţi pro-comunişti printre noi, nu putem să lăsăm mâinile în jos şi să spunem că “nu mai ştim în ce să credem”. Nici nu trebuie să credem în ceva (comunism, mitropolie etc.), ci trebuie să credem doar în CINEVA şi acesta este Dumnezeu.

  4. Sunt intru totul de acord cu Sfinţia Voastră, părinte…….bine ar fi ca in Moldova să fie preoţi ca dvs….elevaţi şi cu credinţă în Dumnezeu…dar ……..asta e???

Comentariile sunt închise.