Highslide for Wordpress Plugin

Hotărârile Sinodului Bisericii Ruse din 30 mai 2011

În data de 30 mai 2011, în Palatul Sinodal de la Sankt Petersburg, a avut loc şedinţa ordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, la care a participat şi ÎPS Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Moldovei.  

Printre multiplele probleme abordate, Sinodul a hotărât înfiinţarea a 6 noi eparhii, dintre care 5 în Rusia şi una în Estonia. Unele dintre aceste eparhii vor fi ocupate de ierarhi care până acum erau episcopi vicari, iar altele vor rămâne vacante până la şedinţele următoare ale Sinodului.

Sfântul Sinod a mai aprobat modelele de statut pentru mănăstiri şi stavropighii, care urmează să fie introduse în toată Patriarhia Rusă.

În urma unui raport al ÎPS Ilarion, responsabil de relaţiile externe ale Patriarhiei Moscovei, Sfântul Sinod s-a arătat îngrijorat de violenţa împotriva creştinilor în ţările majoritar musulmane şi a hotărât să intervină pe lângă instituţiile internaţionale pentru a cere garantarea vieţii şi liniştii creştinilor care trăiesc, lucrează sau călătoresc în acele ţări.

Prin hotărârea Sinodului, şcoala teologică din oraşul Vitebsk (Bielorusia) a fost transformată în Seminar (care în Biserica Rusă este la nivel de facultate/licenţă, iar Academia la nivel de masterat – n.n.).

La sfârşitul şedinţei s-au luat mai multe decizii privind schimbul de clerici în eparhiile şi parohiile ruseşti din diasporă, precum şi schimbarea unor stareţi şi stareţe de mănăstiri.

Hotărâri importante privind Biserica Ortodoxă din Moldova nu au fost luate. 

Sursa: www.patriarchia.ru

Traducere şi sinteză: www.teologie.net

2 comentarii la „Hotărârile Sinodului Bisericii Ruse din 30 mai 2011”

Comentariile sunt închise.