Highslide for Wordpress Plugin

Slujba Încununării Mirilor [Cununia]: studiu istoric şi text liturgic, ediţia 2014

cununi-miri

Vă propun ultima variantă a studiului istorico-liturgic despre Slujba Încununării Mirilor [Cununia], precum şi textul liturgic revizuit al acestei slujbe (PDF).

Această ediţie a studiului şi slujbei conţine nu doar precizări şi completări interesante din punct de vedere liturgic, ci şi indicaţii privind posibilitatea unirii Slujbei Cununiei cu Dumnezeiasca Liturghie (după modelul Liturghiei baptismale), precum şi posibilitatea împărtăşirii mirilor cu Daruri Înaintesfinţite (conform vechilor manuscrise).

Pentru a înţelege mai bine modificările în textul liturgic, recomand să se citească mai întâi studiul ştiinţific. 

Eventualele comentarii le puteţi lăsa aici pe blog sau pe forumul nostru.

P.S. Vă rugăm să ignoraţi vechile variante ale studiului şi slujbei. Dacă sesizaţi greşeli de redactare în noile variante, vă rugăm să le semnalaţi! 

2 comentarii la „Slujba Încununării Mirilor [Cununia]: studiu istoric şi text liturgic, ediţia 2014”

  1. Astept cu interes un studiu despre Casatoriile/Cununiile mixte. Este o problema reala si delicata atat in Occident cat si in Ardeal. Post cu folos! Bucurie!

    • Un studiu istoric despre căsătoriile mixte ar fi inutil. Biblia tolerează astfel de căsătorii (nu neapărat le aprobă), Canoanele, în principiu, le interzic, iar în practică totul e şi mai complicat:

      – în diaspora şi în zonele de interferenţă a confesiunilor, căsătoriile mixte devin o normalitate firească. Nu poţi interzice oamenilor să se iubească…
      – în familiile monarhice, căsătoriile mixte erau făcute din interes, iar patriarhii sau mitropoliţii trebuiau să închidă ochii şi să cunune aşa cum li se spune…, dar
      – nimeni nu are curajul să formuleze nişte reguli clare (afară de cele ale lui Petru cel Mare din Rusia, care erau dictate tot de ţar, nu de Biserică), în care să se spună clar ce se poate şi ce nu, în ce condiţii, şi cum să se raporteze Biserica la aceasta. Eu nu pot să-mi expun decât părerea personală, dar în acest caz nu mai e studiu. 

Comentariile sunt închise.