Highslide for Wordpress Plugin

O replică lui Constantin Tănase, care batjocoreşte tot „Timpul”

Dl Constantin Tănase, editorialist la cotidianul „Timpul”, ispirat probabil de zeul Dionysos sau Bachus, a înşirat pe hârtie un articol intitulat „Ah, cum v-aş tunde eu bărbile, preacuvioşilor!”, în care aminteşte şi de persoana mea.

De obicei nu răspund la astfel de provocări, dar pentru că imaginea Bisericii şi a preoţilor este tot mai des şifonată în presa de mahala, folosindu-mă de dreptul la replică, am să scriu câteva idei acestui domn:

1. Era bine ca dl Tănase să se uite pe pozele celor doi preoţi menţionaţi în articol: Teodor Roşca şi Petru Pruteanu, şi să vadă că de la unul nici nu prea are ce tăia; şi acela nu sunt eu. Pe de altă parte, eu ştiam că comuniştii tundeau bărbile lapreoţi, nu „democraţii”. Oare pamfletarul de la "Timpul" ce este?

2. Dl Tănase, care se pretinde a fi un jurnalist de mare calibru, trebuie să ştie că sunt numiţi “preacuvioşi” sau “cuvioşi” doar călugării, iar dintre cei doi preoţi, doar eu sunt călugăr. Părintele Teodor Roşca, deşi este duhovnic la Mănăstirea Ciuflea, este “preacucernic”, pentru că este preot căsătorit.

3. Oricât ar căuta dl Tănase să se agaţe de cuvintele mele, nu a putut să spicuiască mai multe decât o frază: „religia islamică creează mari probleme în Europa”, adăugând că “nu e convins că e chiar aşa”. Păi dle, dacă nu eşti convins, nu scrie. Eu însă am afirmat lucruri de care sunt convins şi orice om bine informat poate confirma asta.

4. Învinuirea de colaborare cu comuniştii nu mă priveşte, cel puţin pe mine. Am fost, sunt şi voi fi anti-comunist! Spun asta nu prima dată şi mă bucur că sunt şi alţi preoţi care au curajul să o spună.

5. Ar fi fost cazul ca dl Tănase, care administrează acest cotidian tot mai scandalos, să solicite un interviu, dar nu să mă critice în absenţă. Oare în ţara asta poţi să spui orice fără nicio responsabilitate? Ruşine, dle Tănase! Ruşine ziarului “Timpul”! 

11 comentarii la „O replică lui Constantin Tănase, care batjocoreşte tot „Timpul””

  1.  
    ‎"aceiaşi popi, ani la rând, au propagat prin biserici partidul comunistului Voronin. Or, poate crede cineva că islamismul e mai sângeros decât comunismul? De ce Mitropolia lui Vladimir se ruga lui Dumnezeu pentru sănătatea comunistului Voronin, când acesta reintroducea comunismul – cea mai antihristă ideologie! – într-o ţară ortodoxă?" Tănase are dreptate, si atat timp cat vor exista preoti care sustin si predica in biserici cea mai antihrista ideologie vor fi considerati vinovati nu numai si acei preoti care sunt anticomunisti ci intreaga biserica crestina si ortodoxa !

    • Dar ţi se pare normal să învinuieşte pe cineva de filo-comunism în timp ce el a blestemat tot timpul această ideologie?
      Şi dacă un episcop şi 2-3 preoţi sunt prieteni cu Voronin, nu trebuie să-i învinuim pe toţi preoţii, înjurându-i în tol felul.

  2. Dacă ar funcţiona corect legile statului, s-ar fi putut de înaintat o acţiune în judecată pentru a cere dezminţirea informaţiilor. Însă birocraţia şi corupţia "aleşilor" poporului nu are treabă cu etica şi bunurile moravuri.
    Cînd îmi amintesc cum rîdea sarcastic Tănase fiul ( avocatul diavolului), atunci cînd dumneavoastră aţi menţionat că în Turcia numai Patriarhul are dreptul să poarte sutana, tot mai profund înţeleg versurile lui Eminescu:

    "Unde eşti tu Ţepeş, Doamne? Ca punînd mîna pe ei,
    Să-i împarţi in doua cete, de nebuni şi de mişei,
    Şi in două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

  3. Bineinteles ca nu este normal, tocmai asta si spuneam ca atata timp cat exista un episcop si 2-3 preoti prieteni cu Voronin au de suferit nu doar preotii anticomunisti ci intreaga biserica si CREDINTA in sine. Iar la noi politica procomunista a venit direct de la mitropolitul Vladimir ceea ce ii da dreptate lui Tanase atunci cand spunde ca "poate crede cineva că islamismul e mai sângeros decât comunismul?"

  4. Replica foarte frumoasa dlui Tanase, care are multe de invatat de la Dvs, chiar si in domeniul jurnalismului. 

  5. Parinte, aveti dreptate in ceea ce scrieti. Din pacate, dl Tanase, desi este un om cu carte, nicidecum nu poate invata o lectie elementara – nu suntem noi cei care trebuie sa vorbim de rau preotii si sa-i condamndam, chiar daca acestia le merita.
    Si aveti dreptate… e regretabil ca Tanase nu a respectat o elementara conditie de etica jurnalistica de a Va adresa intrebari, mai cu seama ca v-a scris numele in scrierea lui.

  6. Hristos sa inaltat parinte, recomandati va rog bibliografie pentru tema taina marturisirii in biserica rusa din sec 18 pana in prezent

    • Îmi cer iertare, dar pentru aşa întrebări avem un forum specializat. Ce are articolul dat cu Taina Mărturisirii?
      Plus la asta, bibliografia pe care pot să o recomand nu o veţi găsi, mai ales pt această perioadă, când nimic nou nu s-a întâmplat.

Comentariile sunt închise.