La data de 1 iunie, Sinodul Bisericii Bulgare a cerut amânarea Sinodului Panortodox din Creta (16-27 iunie 2016), invocând o serie de motive dintre care enumerăm: a) lipsa unei agende importante şi consistente a Sinodului; b) lipsa consensului panortodox asupra Regulamentului de funcţionare a Sinodului şi a mai multor documente propuse spre aprobare; şi c) cheltuielile financiare prea mari puse pe seama fiecărei Biserici Autocefale. În caz că cererea Sinodului de la Sofia nu va fi luată în serios de Patriarhia Ecumenică care organizează Sinodul din Creta, Biserica Bulgară nu va participa la acest Sinod.
Bineînţeles, hotărârea bulgarilor a fost îndelung criticată de cei mai mulţi. Doar Sinodul Bisericii Ruse, la o şedinţa extraordinară din 3 iunie a luat-o în serios, cerând întâistătătorilor să aibă o întâlnire presinodală extraordinară, care să permită înlăturarea tuturor problemelor, aşa încât Sinodul să aibă loc la data programată.
Adevărata surpriză a venit însă de la vechea Patriarhie a Antiohiei, care la majoritatea întâlnirilor organizatorice de până acum (începând cu cele din anii ’60 – ’80 ai secolului trecut şi culminând cu întâlnirile de la Istanbul din martie 2014 şi de la Chambésy din ianuarie 2016) a avut anumite amendamente sau, fără să-şi explice clar poziţia, a refuzat semnarea diferitor documente sau declaraţii.
Conform agenţiei de ştiri Romfea.gr, în şedinţa extraordinară a Sinodului Patriarhiei Antiohiei din 6 iunie 2016, acesta a luat act de hotărârea Bisericii Bulgare şi de propunerea Bisericii Ruse privind rezolvarea problemelor organizatorice, acuzând Patriarhia Constantinopolului de indiferenţă faţă de propunerile celorlalte Biserici Ortodoxe.
Mai mult decât atât, Sinodul Patriarhiei Antiohiei nu acceptă propunerea Constantinopolului de a amâna rezolvarea diferendului jurisdicțional cu Patriarhia Ierusalimului după Sinodul din Creta, amintind tuturor că Patriarhia Antiohiei şi cea a Ierusalimului nu sunt în comuniune euharistică şi, deci, nu vor putea sluji şi colabora la Sinod, mai ales că Ierusalimul n-a făcut nimic timp de trei ani ca să rezolve problema arhiepiscopiei pe care a înfiinţat-o în Qatar pe teritoriul canonic al Antiohiei.
De asemenea, Patriarhia Antiohiei constată că agenda Sinodului nu este relevantă, mai ales după ce s-a scos şi tema calendarului (importantă pentru nevoile pastorale ale credincioşilor din Patriarhia Antiohiei), iar toate celelalte documente propuse spre aprobare au carențe majore sau sunt lipsite de consistenţă.
În consecinţă, Patriarhia Antiohiei cere Constantinopolului amânarea Sinodului Panortodox până la eliminarea tuturor problemelor existente între Bisericile Autocefale şi cheamă pe toţi la o mai serioasă pregătire pentru organizarea viitorului Sinod, a cărui succes depinde de consensul deplin al tuturor ortodocşilor. În actuala situaţie, Biserica Antiohiei nu va participa la Sinodul din Creta şi nici nu va recunoaşte hotărârile lui.
De fapt, o eventuală întrunire în Creta fără Patriarhia Antiohiei şi cea a Bulgariei nu mai poate fi numită nici „Sinod” şi nici „Panortodox”, ci un fel de adunare a unor ierarhi, care au hotărât să-şi petreacă (pe banii noştri) vacanţa în unul din cele mai frumoase locuri turistice din Europa…