Liturghia Darurilor Înaintesfinţite nu este o slujbă euharistică de dimineaţă, aşa cum e Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur sau a Sf. Vasile cel Mare, ci este o rânduială specială de împărtăşire, cu Daruri euharistice sfinţite în prealabil, şi care trebuie săvârşită spre seară, aşa încât credincioşii să se împărtăşească după o ajunare mai lungă decât de obicei. Aceasta e logica Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite şi tocmai din acest motiv ea se uneşte cu Vecernia, ca să fie săvârşită spre seară, nicidecum dimineaţa!
Pe de altă parte, chiar şi în trecut, împărtăşirea nu se făcea seara târziu, ci avea loc pe la orele 15/16 – timp la care majoritatea oamenilor de acum nu pot participa din cauza programului de lucru. Ajunarea până la orele 18/19, când ar putea avea loc împărtăşirea în zilele noastre, este un lucru anevoios pentru majoritatea oamenilor din lume şi chiar pentru călugări, de aceea, Biserica s-a văzut nevoită se vină cu nişte reglementări speciale care să stabilească durata ajunării înainte de împărtăşire, fără a desfiinţa nici regula postului şi nici tradiţia slujirii acestei Liturghii seara.
Mă refer la o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse din 28 noiembrie 1968 (Jurnalul 41).
Ca urmare a adresării mitropolitului Antonie de Suroj şi a arhiepiscopului Ionathan de New-York, şi în baza raportului ştiinţific al profesorului Nicolae Uspensky, Sfântul Sinod a hotărât:
- Se binecuvintează ca în bisericile Patriarhiei Moscovei Liturghia Darurilor Înaintesfinţite să se săvârşească seara, acolo unde chiriarhul va considera aceasta de folos.
- Pentru săvârşirea Liturghiei Darurilor Înaintesfinţite în orele de seară, abţinerea de la mâncare şi băutură pentru doritorii de a se împărtăşi trebuie să fie de minimum şase ore; iar abţinerea înainte de împărtăşire începând cu miezul nopţii al acelei zile este lăudabilă şi ea poate fi respectată de cei care au putere fizică.
Mai precizez că această hotărâre a fost confirmată de Adunarea Consultativă a Arhiereilor Bisericii Ortodoxe Ruse, desfăşurată la Moscova în perioada 2-3 februarie 2015, la care au participat 259 de ierarhi. În documentul „Despre participarea credincioşilor la euharistie” (II.2) adunarea ierarhilor reconfirmă postul minim de 6 ore atât pentru Liturghia Darurilor Înaintesfinţite, cât şi pentru anumite categorii de oamenii care, din cauza anumitor boli, trebuie să mănânce dimineaţa înainte de a merge la slujba de duminică sau sărbătoare.
În concluzie, dacă Liturghia Darurilor Înaintesfinţite se săvârşeşte pe la orele 18/19 seara şi, respectiv, împărtăşirea va avea loc pe la 19/20 sau chiar mai târziu, credincioşii pot mânca ceva uşurel pe la prânz, calculând minim şase ore până la împărtăşire. Bineînţeles, mâncarea trebuie să fie una uşoară, doar spre întărire, nu se plăcere sau îmbuibare. Şi să nu uităm că postul nu este cel mai important lucru în pregătirea noastră pentru împărtăşire…
P.S. Consider că această hotărâre poate fi folosită şi pe teritoriul canononic al altor Biserici Ortodoxe Autocefale.