Highslide for Wordpress Plugin

Cenzura Prohodului Mântuitorului în BOR şi dezvinovăţirea evreilor

       Dacă până anul acesta, Prohodul lansat de Patriarhia Română era incomplet, fără 13 strofe ce făceau referire la iudei, anul acesta Patriarhia a editat un alt Prohod, zic ei în conformitate cu cel grecesc, fiind complet  în ce priveşte numărul strofelor, doar că este corectat politic pentru a nu crede lumea că poporul evreu este vinovat de moartea lui Iisus. Mai jos puteti observa cum are loc cenzura textelor sfinte:

Sursa: Apologeticum

O discuţie mai amplă la acest subiect are loc de mai mult timp la noi pe forum

6 comentarii la „Cenzura Prohodului Mântuitorului în BOR şi dezvinovăţirea evreilor”

  1. Iar umblă jidanii cu treburi slabe şi încep să se cearnă cei vânduţi jidanilor, tragic este că vânduţii or ajuns capi ai Ortodoxiei 

  2. Hristos a inviat!
     
    In legatura cu articolul despre prohod, intrucat lucrez la Editura Institutului Biblic al BOR si cunosc cum s-a lucrat la Prohodul de anul acesta, doresc sa fac urmatoarele precizari: Comparatia trebuia facuta cu editiile 2009 si 2010, pentru a vedea imbunatatirile, nu cu editia din 1911 sau de cand o fi aceea pe care o numeste, prosteste, ,,original". Nu e nici un original. Toate traducerile romanesti sunt aproximative, pentru ca sunt reformulate spre a se incadra in metrica strofelor.
    In editia 2011 au fost reintroduse in forma completa, verificata cu textul grecesc, strofele 7 (Cei hraniti cu mana lovesc cu calcaiul pe Binefacatorul), 9 (O, ce nebunie! Pe Hristos omoara cei ce-au ucis pe profeti!) si 24 (Pier răstignitorii, Împărate-a toate, Dumnezeiescule Fiu) din starea a treia. S-a reintrodus cuvantul popor, evitat pana acum in strofa 58 din starea intai.
    Apoi, este imposibil sa mai folosesti astazi cuvantul jidov! Este peiorativ, depreciativ.
    Ei considera ca e cenzurata strofa  61 din starea a doua:
    Cel făr’ de-nceput,
    Veşnice Părinte, Fiu şi Duh Sfânt,
    Întăreşte-i, ca un bun, pe drept-credincioşi
    Şi le dă izbând’-asupra celor răi.
    In cel vechi, ultimele doua versuri erau altfel:
    Întăreşte stăpânirea mpăratilor
    Împotriva duşmanilor, ca un bun.
    Pai, ce intelege omul? Ca ne rugam ca Dumnezeu sa lea biruinta imparatilor lumii acesteia (care imparati? imparatul Japoniei? Traian Basescu? Obama? Medvedev?) asupra dusmanilor lor (in randul carora ei ii numara pe crestinii ortodocsi!). Oare mai canta cineva la troparul Crucii ,,biruinta imparatilor asupra barbarilor daruieste"? Ce rost ar mai avea? In ce sens textul vechi era antisemit? Nu inteleg.
    Strofa veche 25 (din starea III):
    Toţi pier, împreună,
    În groapa pierzării,
    Bărbaţii sângiuirilor.
    A fost diortosita:

    Toţi pier, împreună,
    În groapa pierzării,
    Cei vărsători de sânge.
    Care-i cenzura? Era mai buna varianta din 2009: barbatii cei nemilosi? Nu cred. Era o parafraza nereusita. Aici este un citat scripturistic ,,barbatii varsatori de sange". Varianta veche avea o silaba in plus si nu se putea canta. Daca s-a eliminat cuvantul barbati, inseamna oare ca e vorba de romani? Ei nu erau barbati? Oare nu e articolul demonstrativ ,,cei" la masculin?
    Au ramas in tot prohodul, doar 7 strofe in care nu apare direct denumirea de jidov, iudeu sau Israel, dar contextul arata clar despre ce popor este vorba. In nici un caz nu se poate intelege ca plasam vina asupra romanilor. Aceste strofe au fost preluate asa din editiile 2009 si 2010 si acolo unde aratau corect si sunau cuviincios, au fost lasate ca inainte. In orice caz nu au fost modificate in ultima editie.
    Dumnezeu este martor ca nu s-a facut nici o presiune asupra diortosirii din 2011.
    Oare credeti ca e asa de simplu? Intr-o Biserica ce are avantajul slujirii in limba contemporana, orice diortosire se face cu grija. Nu poti sa iei tale quale textul de acum 100 de ani si sa-l pui inapoi.
     

  3. Părinte Chiril, nu aţi fost deloc convingător. Măcar recunoaşteţi că aţi avut ordin clar de a scoate cuvintele "iudeu / jidov / evreu" din Prohod şi nu umblaţi cu "contextul", ci cu TEXTUL. L-aţi sacrificat de dragul unei "politici bisericeşti" diabolice. Eu pot admite că în cazul unei sau două strofe aţi urmărit numărul de silabe sau mai ştiu eu altceva, dar nu în cazul a 13 strofe şi toate numai din cauza acelor cuvinte. Nu vi se pare prea bătător la ochi, iar argumentele dvstră ca sarea în ochii proştilor? 

  4. Dureros ce se intimpla in Patriarhia Romana.Domnilor chiar si voi ne vindeti ?Nu destul ne vind  politicienii?
    Biserica nu este a dv.este a  Domnului.Daca stramosii nostri asa l-au scris noi de ce sa il schimbam ?Nu e adevarat ca evreii au ucis pe Hristos?
    Sincer v-a spun simt o durere enorma si chestiile aceste te smintesc .Tare as vrea un sfat de la parintele Petru noi credinciosii de rind, ce sa facem ,cind vedem toate acestea?
     

  5. Parinte Prutenu acu sunt de partea dvs foarte bine ca ziceti ADEVARUL dar se pare ca iubitorii de jidovi urasc cuvantu asta :)) si noi ii iubim si ii asteptam sa se intoarca la ORTODOXIE

  6. Fără ca să jicnesc pe nimeni, dar mai marii noştri bisericeşti dau dovadă de o făţărnicie de nescris, faţă de diaconi şi preoţi, iar faţă de credincioşi cu o falsă smerenie îşi schimonosesc feţele a zâmbet. Am fost martor la unele "faze", autor fiind episcopul locului, încât mi-am dat seama că harul nu stă în barba care o poartă sau prea fastuasele veşminte cu care se lăfăie prin faţa credincioşilor, dintre care majoritatea abia trăiesc de pe o zi pe alta! Se lăudase Pre Sfinţitul nostru că dăduse câteva milioane de lei vechi pe "cuşma" sfinţiei sale!!! Câtă ipocrizie!!!
    Şi atunci vă miraţi că face jocurile evreilor şi ale fracmasonilor?
    I-aş întreba pe Prea Sfinţiile lor dacă îşi mai aduc aminte ce a făcut Mântuitorul Hristos cu Sfinţii Apostoli înainte de Cina cea de Taină? Prea Sfinţiile lor mai practică spălatul picioarelor în Joia Mare, cum de altfel este şi obiceiul, spre a-şi arăta smerenia, care pentru unii este doar un simplu cuvânt!!! Al nostru Prea Sfinţit s-a făcut că spală picioarele unor preoţi, în anul în care a fost "uns" ca episcop, de a tunci… nici pomeneală, însă dacă cumva ai uitat să-i "ţuci" mâna de fiecare dată când ţi-o bagă sub ochi, iese cu mini-scandal!!!
    Dumnezeu să ne ajute, iar mai marilor noştri, clerici şi laici, să le dea minte!!!

Comentariile sunt închise.