Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

Cenzura Prohodului Mântuitorului în BOR şi dezvinovăţirea evreilor

       Dacă până anul acesta, Prohodul lansat de Patriarhia Română era incomplet, fără 13 strofe ce făceau referire la iudei, anul acesta Patriarhia a editat un alt Prohod, zic ei în conformitate cu cel grecesc, fiind complet  în ce priveşte numărul strofelor, doar că este corectat politic pentru a nu crede lumea că poporul evreu este vinovat de moartea lui Iisus. Mai jos puteti observa cum are loc cenzura textelor sfinte:

Sursa: Apologeticum

O discuţie mai amplă la acest subiect are loc de mai mult timp la noi pe forum

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Fanu
02/05/2011 15:38

Iar umblă jidanii cu treburi slabe şi încep să se cearnă cei vânduţi jidanilor, tragic este că vânduţii or ajuns capi ai Ortodoxiei 

kyrillos
kyrillos
04/05/2011 11:13

Hristos a inviat!   In legatura cu articolul despre prohod, intrucat lucrez la Editura Institutului Biblic al BOR si cunosc cum s-a lucrat la Prohodul de anul acesta, doresc sa fac urmatoarele precizari: Comparatia trebuia facuta cu editiile 2009 si 2010, pentru a vedea imbunatatirile, nu cu editia din 1911 sau de cand o fi aceea pe care o numeste, prosteste, ,,original". Nu e nici un original. Toate traducerile romanesti sunt aproximative, pentru ca sunt reformulate spre a se incadra in metrica strofelor. In editia 2011 au fost reintroduse in forma completa, verificata cu textul grecesc, strofele 7 (Cei hraniti cu mana lovesc cu calcaiul pe Binefacatorul), 9 (O, ce nebunie! Pe Hristos omoara cei ce-au ucis pe profeti!) si 24 (Pier răstignitorii, Împărate-a toate, Dumnezeiescule Fiu) din starea a treia. S-a reintrodus cuvantul popor, evitat pana acum in strofa 58 din starea intai. Apoi, este imposibil sa mai folosesti astazi cuvantul jidov! Este peiorativ, depreciativ. Ei considera ca e cenzurata strofa  61 din starea a doua: Cel făr’ de-nceput, Veşnice Părinte, Fiu şi Duh Sfânt, Întăreşte-i, ca un bun, pe drept-credincioşi Şi le dă izbând’-asupra celor răi. In cel vechi, ultimele doua versuri erau altfel: Întăreşte stăpânirea mpăratilor Împotriva duşmanilor, ca un bun. Pai, ce intelege omul? Ca ne rugam ca Dumnezeu sa lea biruinta imparatilor lumii acesteia (care imparati? imparatul Japoniei? Traian Basescu? Obama? Medvedev?) asupra dusmanilor lor (in randul carora ei ii numara pe crestinii ortodocsi!). Oare mai canta cineva la troparul Crucii ,,biruinta imparatilor asupra barbarilor daruieste"? Ce rost ar mai… Read more »

Iulian Bracau
Iulian Bracau
22/06/2011 11:44

Dureros ce se intimpla in Patriarhia Romana.Domnilor chiar si voi ne vindeti ?Nu destul ne vind  politicienii?
Biserica nu este a dv.este a  Domnului.Daca stramosii nostri asa l-au scris noi de ce sa il schimbam ?Nu e adevarat ca evreii au ucis pe Hristos?
Sincer v-a spun simt o durere enorma si chestiile aceste te smintesc .Tare as vrea un sfat de la parintele Petru noi credinciosii de rind, ce sa facem ,cind vedem toate acestea?
 

MariusBarbu
MariusBarbu
13/09/2011 01:32

Parinte Prutenu acu sunt de partea dvs foarte bine ca ziceti ADEVARUL dar se pare ca iubitorii de jidovi urasc cuvantu asta :)) si noi ii iubim si ii asteptam sa se intoarca la ORTODOXIE

preot Gabriel
preot Gabriel
01/10/2011 23:27

Fără ca să jicnesc pe nimeni, dar mai marii noştri bisericeşti dau dovadă de o făţărnicie de nescris, faţă de diaconi şi preoţi, iar faţă de credincioşi cu o falsă smerenie îşi schimonosesc feţele a zâmbet. Am fost martor la unele "faze", autor fiind episcopul locului, încât mi-am dat seama că harul nu stă în barba care o poartă sau prea fastuasele veşminte cu care se lăfăie prin faţa credincioşilor, dintre care majoritatea abia trăiesc de pe o zi pe alta! Se lăudase Pre Sfinţitul nostru că dăduse câteva milioane de lei vechi pe "cuşma" sfinţiei sale!!! Câtă ipocrizie!!!
Şi atunci vă miraţi că face jocurile evreilor şi ale fracmasonilor?
I-aş întreba pe Prea Sfinţiile lor dacă îşi mai aduc aminte ce a făcut Mântuitorul Hristos cu Sfinţii Apostoli înainte de Cina cea de Taină? Prea Sfinţiile lor mai practică spălatul picioarelor în Joia Mare, cum de altfel este şi obiceiul, spre a-şi arăta smerenia, care pentru unii este doar un simplu cuvânt!!! Al nostru Prea Sfinţit s-a făcut că spală picioarele unor preoţi, în anul în care a fost "uns" ca episcop, de a tunci… nici pomeneală, însă dacă cumva ai uitat să-i "ţuci" mâna de fiecare dată când ţi-o bagă sub ochi, iese cu mini-scandal!!!
Dumnezeu să ne ajute, iar mai marilor noştri, clerici şi laici, să le dea minte!!!