Buna ziua
Doresc sa intreb ce reprezinta in posturi ,,mancarea uscata". In ce anume consta ea.
Exista vreo legatura dintre aceasta si vechea dieta mediteraneana, greaca in special, in care legumele si fructele se usuca pentru a fi conservate pentru perioadele secetoase? Aceasta dieta cu acest fel de mancare purta denumirea de ,,mancare uscata".
Nu sunt eu in masura sa te sfatuiesc, cu siguranta sunt altii mai invatati ca mine. Dar din punctul meu de vedere mancarea uscata este mancarea negatita(adica nu o prepari la foc).Mai jos, cateva lucruri despre post, le-am luat dintr-un articol postat pe un site crestin ortodox.
''Treptele postului
Vom enumera in continuare treptele postului, adica cele sapte feluri de hrana pentru crestini:
1. Prima treapta a postului este cea a CARNIVORILOR. In aceasta categorie intra persoanele care, in afara zilelor de miercuri, vineri si posturile randuite de Biserica, folosesc in alimentatie si carne. Acest tip de alimentatie incetineste foarte mult progresul la rugaciune.
2. A doua treapta este aceea a LACTO-VEGETARIENILOR, adica a acelora care nu mananca niciodata carne, ci lapte si produse lactate, oua si legume fierte. Aceasta este de obicei viata de obste a calugarilor.
3. A treia treapta a postului este aceea a VEGETARIENILOR, adica a acelora care mananca numai zarzavaturi si legume fierte sau crude. In aceasta treapta a postului ajung de obicei calugarii cei mai ravnitori. De aici incep treptele postului cele mai aspre, pe care pasesc de obicei, cu binecuvantarea duhovnicilor, sihastrii si pustnicii cei mai nevoitori.
4. A patra treapta a postului este aceea a FRUCTIVORILOR, adica a acelora care mananca o data in zi paine si fructe fierte sau crude. Cine a ajuns in aceasta treapta a postului, poate stapani cu usurinta trupul, gandurile si poate spori repede pe calea rugaciunii.
5. A cincea treapta a postului este cea a HRANEI USCATE, la care ajung de obicei pustnicii cei mai ravnitori, care, in aceasta aspra nevointa, mananca numai pesmeti muiati in apa cu sare sau putin otet, o data in zi, cu masura. Astfel se nevoiau sihastrii de pe Valea Nilului.
6. A sasea treapta a postului este MANA DUMNEZEIASCA, la care ajung foarte putini asceti, dupa o indelungata nevointa, intariti fiind cu darul Duhului Sfant.
Acestia se indestuleaza numai cu Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie, pe care o primesc o data sau de doua ori pe saptamana, fara a mai gusta altceva, decat putina apa. Ei traiesc pe pamant viata ingereasca, mintea lor fiind rapita in extaz, nu au nevoie de nimic material (hrana, imbracaminte, odihna), fie ca este iarna sau vara nu simt frigul sau caldura, fiind acoperiti cu Harul lui Dumnezeu.
Felurile postului
Postul crestinilor variaza, dupa ravna si puterea postitorilor:
1. - primul post este postul negru, cand postitorii nu beau si nu mananca nimic in ziua cand postesc;
2. - al doilea post este postul mijlociu, in care se mananca o data pe zi dupa ora 15 putina paine si apa;
3. - al treilea post este atunci cand crestinii mananca mancare fiarta (de post), o data in zi, cu cumpatare;
4. - al patrulea post este atunci cand crestinii mananca mancaruri de post fierte, de doua ori sau de trei ori pe zi;
5. - postul ingaduitor este acela in care crestinii mananca mancaruri indulcite cu untdelemn sau peste si beau putin vin.
Postul adevarat este totala infranare de mancare si mancare uscata; iar mancarea cu untdelemn, peste si vin in timpul postului se numeste dezlegare partiala a postului. ''
"Nimic nu este mai uşor decât a învăţa pe alţii şi nimic nu este mai greu decât a face ceea ce înveţi pe alţii."
Parintele Cleopa Ilie