Inteligenta inimii

Învăţătura de credinţă ortodoxă pt "începători" şi "avansaţi"
esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica
Inteligenta inimii

Mesaj necititde esenin » 26 Ian 2009, 23:18

Buna seara, Poate cineva sa ma faca sa inteleg urmatoarele intr-un limbaj normal.?

"Evagrie: (nu stiu cine este). "Inteligenta are sediul in inima, gandirea in creier. Inima, centru fara intindere
(fara dimensiune) este sediul inteligentei in sensul Spiritului - (gr. "nous")
Intelectul, o data reunit, cules in inima, semnifica unificarea intregii fiinte, spirit, suflet si corp chemate deopotriva la cunoasterea iluminanta si la dragostea unificatoare".

Citatul apartine lui Paul Evdokimov. Ce ma intereseaza este "culegerea in inima" a inteligentei. Dar intr-o romana normala ptr ca nu inteleg limba asta bombastica. Cineva poate descrie acest proces ?
Multumesc frumos/.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Inteligenta inimii

Mesaj necititde protosinghel » 26 Ian 2009, 23:42

"Evagrie: (nu stiu cine este).
Eretic de la sfârşitul sec. IV, confundat uneori cu Sf. Nil Sinaitul, uncenicul Sf. Ioan Gură de Aur.
"Inteligenta are sediul in inima, gandirea in creier. Inima, centru fara intindere (fara dimensiune) este sediul inteligentei in sensul Spiritului - (gr. "nous") Intelectul, o data reunit, cules in inima, semnifica unificarea intregii fiinte, spirit, suflet si corp chemate deopotriva la cunoasterea iluminanta si la dragostea unificatoare".
Textul este prost tradus. Aşa chiar că e greu de analizat. Nous-ul (νους) este mintea şi nu spiritul (ψυχη). Şi celelalte trebuie verificate...
Adică nu se poate vorbi nimic până nu clarificăm termenii şi anume din persectiva teologie de limbă greacă şi nu a filosofiei sau psihologiei moderne. Dar asta nu-i aşa simplu şi eu personal nu am timp pt aşa ceva. În curând va veni iarăşi printre noi prietenul dvstră Ioan Croitoru :D şi poate se apucă el...
intr-o romana normala ptr ca nu inteleg limba asta bombastica.
Scrie într-o română corectă (nu catolicizată) şi vom încerca să răspunde.

esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica

Re: Inteligenta inimii

Mesaj necititde esenin » 27 Ian 2009, 00:31

Cititi doar ce e boldit

"Le cœur, Inima centre inétendu, centru neintins (fara intindere) est le siège de l'intelligence dans le sens de l'Esprit - nous. este sediul inteligentei in sensul Duhului - nous.
- L'intellect, une fois réuni, recueilli dans le cœur, Intelectul, o data reunit, cules in inima signifie l'unification de l'être tout entier, esprit, âme et corps, inseamna unificarea intregii fiinte spirit, suflet si corp, appelé intégralement à la connaissance illuminante et à l'amour unitif. chemata in intregime la cunoasterea aducatoare de lumina si la dragostea unificatoare

Am tradus corect. textul e aici: http://eocf.free.fr/text_antho_spi_ortho.htm
Autorul e rus, isi zice ortodox.

Pentru dumneavoastra e "catolicism" pentru mine e influenta altor limbi pur si simplu. Nu luati seama, va rog. Nici catolicismul nu ma entuziasmeaza. Biserica de care se vorbeste pe sit este cea ortodoxa COPTA, iar ortodoxia de acolo (pe sit) este "esihasmica" (Hésychasme). (aici: http://fr.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9sychasme). Este aceasta ortodoxie ? este "isihasmul" de care se vorbeste la noi ? multumesc din nou

Avatar utilizator
Ioan Cr
Mesaje:1104
Membru din:07 Apr 2008, 20:29
Confesiune:ortodox
Preocupări:medicină, teologie, filosofie
Localitate:Italia
Contact:

Re: Inteligenta inimii

Mesaj necititde Ioan Cr » 30 Ian 2009, 13:35

Ce ma intereseaza este "culegerea in inima" a inteligentei. Dar intr-o romana normala ptr ca nu inteleg limba asta bombastica. Cineva poate descrie acest proces ?
In isihasm se mai spune si despre "coborarea mintii in inima" - ca etapa finala a Rugaciunii lui Iisus (dupa care rugaciunea devine neincetata, dupa cuvantul Apostolului). Cu riscul de a banaliza lucrurile, cred ca este vorba de trairea in noi insine a gandurilor noastre pana la nivelul in care s-au facut toate dragoste.
"Domnul mă paşte şi nimic nu-mi va lipsi." (Psalmul 23:1)

esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica

Re: Inteligenta inimii

Mesaj necititde esenin » 30 Ian 2009, 15:56

Multrumesc pentru raspuns. Sunt inca pe cale sa studiez chestia, care e foarte heterogena. Se pare ca "coborarea" e luata la propriu. (dar am inca rezerve). Unul dintre ei care are nume frantuzesc (! ce cauta un frantuz in chestia asta !) are si ideea trup-suflet-spirit. Am descarcat sf. grigorie palamitul care pare sa fie un parinte al chestiei, si sa vad ce zice. Revin dupa ce inteleg. O sa va caut pentru moment propozitia care zice ca e un fapt, nu o metafora.

esenin
Mesaje:1252
Membru din:02 Iul 2008, 20:52
Confesiune:eterodox
Preocupări:artele vizuale, electronica

Re: Inteligenta inimii

Mesaj necititde esenin » 30 Ian 2009, 16:12

De pilda asta este citat direct din Coran: " Celui qui n'est pas engendré n'est pas capable d'engendrer ses enfants spirituels " (Saint Siméon). Cle care nu a fost nascut (de pilda Dumnezeu) nu e capabil sa-si nasca copii spirituali". Deci nici pe Christos...

asta e frantuzul (se poate sa fie insa un "Ioan", nu un "Jean"): L'être humain a corps, âme et esprit. Il y a distinction nette entre l'esprit et l'âme, et le psychosomatique est un monde réel. Mais il n'y a pas que ces dualités, il y a la triade corps - âme - esprit. Et le grand et perpétuel problème est de ne pas confondre le monde psychique avec le monde spirituel". Nu mai traduc in detaliu. E forba de o "triada" corp suflet spirit. Nu merge cu crestinismele.

la fel ceva mai jos de clement din alexandria (ESTE ACESTA TOT UN "ERETIC"?)
"..... le corps qui est sensation, sentiment,
. l'âme, qui est désir,
. l'esprit, qui est le nous".
(nous e spus in greceste, nu este "noi")

mai sunt si altele care "nu rimeaza".....

....nu mai regasesc propozitia care zicea de prezenta lui Christos resimtita si nu intelectuala. Se spunea ca isihastilor de la muntele Athos li se reprosa o idee (dar nu e chiar vorba potrivita, ptr ca tocmai, nu e doar o idee) prea materiala, prea concreta despre Christos.... Pe situl initial de unde am dat citatele e vorba de "experienta" lui Christos.
Eu sunt chiar foarte de acord pentru ca am tendinta sa le iau la propriu, dar ma surprinde ca o are si o parte din ortodoxia.

revin dupa ce-mi fac o idee mai precisa.


Înapoi la “DOGMATICĂ şi CATEHISM”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX