Canonul cărţilor Vechiului şi Noului Testament

Studiul şi Exegeza Vechiului şi Noului Testament. Probleme de traducere şi intelegere a textului biblic
vechiul forum
Canonul cărţilor Vechiului şi Noului Testament

Mesaj necititde vechiul forum » 01 Ian 2009, 12:31

In Tanah (testament in lb. ebraica) care este vechiul testament gasim 39 de carti.
In Vechiul Testament la Biserica Ortodoxa gasim 53 de carti.
am inteles ca diferenta de 14 carti reprezinta scrierile apocrife. De ce nu se face o distinctie intre acestea si cele 39 in sensul ca sa existe o linie demarcatoare, un asterisc ceva ce sa le delimiteze.
Canonul iudaic al VT a fost stabilit în sec. V înainte de Hristos, dacă nu mă înşel. Pe atunci cărţile veterotestamentare apocrife încă nu erau scrise (spre ex., Cartea Înţelepciunii lui Isus fiul lui Sirah a fost tocmită cu puţin înainte de Hristos, printre evreii din diaspora). Se prea poate că dacã nu intervenea creştinismul să fi fost canonizat şi (careva din) ele.

Canonul ortodox al VT urmeazã întocmai compilaţia grecească anticã Septuaginta (LXX) - cea mai veche traducere a Tanach-ului iudaic cuprinzînd şI cărţile apocrife. LXX a fost tradusã pe etape, între sec. III (Torah) şi I (restul din Tanach şi Aprocrifele) ÎNAINTE DE HRISTOS.

De menţionat cu privire la cele două canoane:
1. Evreii sunt cei care resping Apocrifele, iar împreună cu ei toţi cei care urmează Canonul iudaic Masoretic (sec VII-VIII DUPĂ HRISTOS) care CHIPURILE a reactualizat Canonul iudaic vechi. Toţi protestanţii, dar şi romano-catolicii se bizuie pe acest canon.

2. Primii creştini au folosit anume Septuaginta pentru că:
- în NT aproape toate citatele vechi sunt preluate din LXX şi nu coincid, iar uneori sunt contrare sensului, cu textul Masoretic.
- majoritatea creştinilor erau fie dintre neamuri, fie iudei din diaspora, care toţi vorbeau greaca veche; aproape toate scrierile NT (cu excepþia Evangheliei după Matei şi, probabil, Epistola către Evrei) au fost alcãtuite original în greacă şi evident că a fost firesc să se facă referinţă la textele LXX ale VT atunci cînd era nevoie.
- istorici vechi ca Iosif Flaviu şi Filon al Alexandriei, ambii evrei învăţaţi, au considerat autorii LXX inspiraţi .
- descoperirile de la Marea Moartă au pus la iveală texte ebraice din Tanach predatînd era creştină care confirmă autencititatea anume a textului LXX comparativ cu cel Masoretic (presupus a fi mai fidel textului iudaic vechi).

3. Urmînd sfatul Ap. Pavel: "toate scripturile sînt folositoare...", unde, desigur, el face referinţă la VT, ca şi raţiunile de mai sus, Biserica veche a păstrat într-un singur canon şi scrierile apocrife, făcînd precizarea (regăsită în Prefaţa Bibliei Ortodoxe) CARE sunt textele apocrife şi DE CE sunt ele incluse ("fiind ziditoare de suflet").

4. NU văd necesitatea delimitării vizibile între cărţile inspirate şi cele apocrife, pentru că Biserica întotdeauna a ştiut care sunt ele şi pentru că creştinii întotdeauna le studiau în biserici şi sub îndrumarea Bisericii. Deci este o pseudo-problemă ivită cu ocazia lui "Sola Scriptura" protestant.

Avatar utilizator
protosinghel
Mesaje:5422
Membru din:01 Apr 2008, 15:53
Confesiune:ortodox
Preocupări:liturgică, misiune
Localitate:Portugalia
Contact:

Re: Canonul cărţilor Vechiului Testament

Mesaj necititde protosinghel » 05 Ian 2010, 16:59


Avatar utilizator
Florina
Mesaje:515
Membru din:02 Apr 2008, 06:16
Confesiune:ortodox
Preocupări:profesor de religie
Localitate:Bucuresti
Contact:

Lista canonică a cărţilor Vechiului Testament

Mesaj necititde Florina » 28 Oct 2010, 21:07

Propun sa discutam, sa dezvoltam și sa dezbatem un subiect de actualitate despre numărul cărților canonice. Putem începe discuția de la acest articol pe care l-am găsit pe net.

http://www.ziarullumina.ro/articole;141 ... iblie.html


Înapoi la “SFÂNTA SCRIPTURĂ / BIBLIA”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 92 vizitatori

Crestinism Ortodox.com. Catalogul Resurselor Ortodoxe pe Internet free counters
PELERIN ORTODOX
cron