Highslide for Wordpress Plugin

TrinitasTV: Părintele Arsenie Boca. Între dezinformare și adevăr

Invitat: Marius Vasileanu, cercetător în antropologia religiilor

P.S. Demult căutam ceva echilibrat la acest subiect. Se pare că am găsit, deşi aş fi preferat să-l ascult mai mult pe Marius Vasileanu, decât pe Vasile Bănescu, care în permanenţă îl întreruprea pe invitat.

Pentru un portret mai obiectiv al părintelui Arsenie Boca cred că trebui menţionată şi cartea doamnei Tatiana Niculescu, Ei mă consideră făcător de minuni, apărută la Editura Humanitas în 2018.

În concluzie: trebuie să lăsăm timpul să-şi spună cuvântul. Nimic nu trebuie grăbit sau forţat: nici o eventuală canonizare, nici o eventuală condamnare.

Un comentariu la „TrinitasTV: Părintele Arsenie Boca. Între dezinformare și adevăr”

  1. Mi-as dori ca dl. Vasile Banescu sa aiba mai mult curaj in a aborda subiectele sensibile, nu doar de a le mentiona vag. Emisiunea nu listeaza ceeace i se impute parintelui Arsenie Boca, nu doar de catre atei, ci de catre ortodocsi. Ceeace scriau securistii despre el sau despre oricine altcineva este egal cu zero pentru mine. Ei trebuiau sa produca informatii suficient de interesante sa isi pastreze munca. Ma astept ca mai si inventau, nu ii consider un reper moral.
    Eu cred ca parintele a dus o viata cinstita si corecta, ca si orice om a avut dreptul la momente de indoiala si curiozitate fata de alte religii. Dar un element care i se imputa, referitor la sfintenia lui completa, sunt icoanele pe care le-a pictat la Draganesti in ultima perioada a vietii. In aceasta emisiune ma asteptam sa gasesc macar un inceput de discutie referitor la acestea, ca sa nu ramana doar subiect de barfa in blogosfera ortodoxa, unii zicand ca sunt profetice altii ca sunt atipice cultului ortodox (Hristos imberb, Sfantul Duh reprezentat ca o fantoma care o bantuie pe Maica Domnului) si improprii unei bisericii (langa altar in partea stanga este prezentata o critica a omului modern preocupat de stiinta nu de Dumnezeu; critica este corecta dar avea mai mult sens in pridvor, in afara spatiului de cult, sa semnifice lumea pe care sa o lasi in urma).
    Ar fi frumos ca, in urma deciziei luate de canonizare sau nu a parintelui Boca, sa existe o emisiune pe Trinitas in care sa fie discutate aceste aspecte si sa ni se explice decizia luata, oricare ar fi ea.
    Altfel vor ramane in spate, in sertar, ca o iritatie pe care nu vrei sa o tratezi, si vor crea reactii adverse indiferent de decizia pe care o va lua Patriarhia.
    Iar daca prudenta este cauzata de presa manifest atee din Romania, atunci cred ca este energie irosita. Pe atei nu ii intereseaza daca parintele Arsenie a fost sau nu sfant. Orice ar decide Patriarhia in privinta lui, presa va face trafic de net si bani publicand despre el la tona.

Comentariile sunt închise.