Highslide for Wordpress Plugin
Meniu Închide

Simpozion teologic despre Botez. Referatul nostru despre Slujba Botezului şi riturile adiacente

În data de 7 iunie 2011, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu, în colaborare cu Mitropolia Ardealului, a organizat un simpozion teologic dedicat Tainei Botezului. În cadrul simpozionului au fost prezentate mai multe referate, după care au avut loc scurte dezbateri la fiecare subiect. 

Până la finele acestui an omagial, referatele vor apărea într-un volum special dedicat Botezului.

Iată temele referatelor de la acest simpozion: 

1.       ÎPS Laurenţiu Streza, Slujba baptismală şi simbolismul ei în Biserica Ortodoxă.

2.      Ierom. dr. Petru Pruteanu, Câteva probleme liturgice legate de slujba Botezului şi riturile adiacente, abordate din perspectivă istorică.  (PDF)

3.      Arhid. dr. Ioan Ică jr., Despre Mirungere şi Botez în Moldova anului 1785 – stareţul Paisie Velicikovski în dialog epistolar cu eruditul ieromonah Dorotheos Vulismas.

4.      Pr. Lect. dr. Lucian Fărcaşiu, Săvârşirea Botezului prin întreita afundare. Mărturii biblice, patristice, canonice, liturgice şi consideraţii pastorale.

5.      Pr. Conf. dr. Daniel Benga, O introducere în ethosul baptismal sirian din secolul al III-lea.

6.      Pr. Nicolae Moşoiu, Darul filiaţiei adoptive prin Botez, conform textului de la Romani 8:15.

7.      Pr. Prof. dr. Vasile Mihoc, Naşterea de Sus – har şi poruncă, după Noul Testament.

8.     Daniel Mihoc, Elemente baptismale în Apocalipsa Sfântului Ioan.

9.      Pr. Prof. dr. Mihai Himcinschi, Botez şi misiune.

10.  Pr. Conf. dr. Dumitru Vanca, Practica liturgică a primirii în Biserica Ortodoxă: evaluări şi perspective.

11.   Pr. Conf. Dr. Constantin Necula, Cateheza – parte integrantă a Tainei Sfântului Botez.

12.  Prof. dr. Sebastian Moldovan, Viața ca botez. Schiță de fenomenologie.

13.  Ciprian Torotzkai, „Apa vieții: semnificația teologico-mistică a utilizării apei în ritualul Botezului și al Euharistiei

14.  Conf. dr. Ciprian Streza, A fi şi a trăi în Hristos: de la prezenţa tainică (μυστικς) la experierea harului baptismal prin lucrarea poruncilor (νεργς) – o viziune filocalică.

 

7 Comments

 1. © Ieromonah Petru Pruteanu

  Mi-a plăcut foarte mult atmosfera de la Sibiu (de fapt în aproape tot Ardealul) şi mai ales faptul că se poate discuta deschis orice, inclusiv cu mitropolitul. Pe acolo lumea este "cu picioarele pe pământ", iar fără asta nu se poate face nimic. 

 2. Panainte Gabriel Geogian

  Si mie imi place felul Mitropolitului Streza.Anul asta, dupa ce am venit de la slujba de Inviere, pe Trinitas era chiar el (emisiunea inregistrata) si vorbea despre Sf.Inviere. Mi-a placut foarte mult cum pune problema clar si ca este echilibrat.
  Imi place si activitatea dumneavoastra, Pr.Petru, iar cel mai mult mi-a placut dialogul cu baptistii, faptul ca ati intarit ideea ca Ortodoxia e singura Biserica (Matei 16:18) a Adevarului dar ne-ati aratat si ce idei gresite au ei, neoprotestantii.Nici nu ma mir ca Vasile Filat, nu a mai vrut alta dezbatere si chiar a zis ca unii credinciosi de ai lui, si-au pierdut oarecum credinta in Biblie. Adevarul e ca el nu mai vrea alt dialog tocmai, ca i-ati luminat credinciosii; ii pleaca credinciosii de la adunare.
  Doamne ajuta!

 3. Anonim

  Doamne ajuta!
  Am fost si eu la simpozion si am ramas impresionat de ce s-a discutat. Toate aceste lucruri erau tabu in Ardeal.Ma bucur mult de acest simpozion.
  Vreau sa felicit pe IPS Lurentiu, Pr Petru, Diac Ioan si toti ceilalti invitati si pe organizator, Dnul Prof Streza.
  Vad ca sfintia voastra (Pr Petru) ati publicat referatul, as dori si referatul Diac Ioan, de fapt toata traducerea care a facut-o si o va face de la Sf Paisie. Va rog daca se poate cumva Ma multumesc si cu referatul de la Simpozion!
  Multumesc!

 4. porfirie

  Am putea cumva sa facem si noi rost de celelalte referate care s-au prezentat?Se publica undeva?

Comentariile sunt închise.