Highslide for Wordpress Plugin

Şedinţa Sinodului BOM din 23 septembrie 2010

În după amiaza zilei de 23 septembrie 2010 a avut loc o Şedinţă specială a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, care a discutat mai multe probleme actuale ale Bisericii. Printre deciziile importante ale Sinodului  menţionăm următoarele:

7 (şapte) parohii din raionul Râşcani şi Mănăstirea Rudi din raionul Soroca, intrate în Episcopia de Edineţ şi Briceni încă de la momentul înfiinţării acesteia (anul 1998), au fost transferate la Eparhia de Centru (care ar putea să fie reorganizată teriitorial-administrativ prin înfiinţarea unei noi eparhii la Nordul Moldovei). Menţionăm că în acest caz, ambele protopopiate de Edineţ, care cuprindeau şi aceste 7 parohii, au rămas fără protopopi, întrucât cei 2 protopopi erau anume din aceste parohii;

– s-au înaintat mai multe candidaturi pentru hirotonia în treapta de episcop, având în vedere că de aproape 4 ani Episcopiiile de Edineţ şi Briceni şi cea de Ungheni şi Nisporeni au rămas vacante.

Contrar Canoanelor Bisericii Ortodoxe, numele candidaţilor nu au fost făcute publice, dar din informaţiile vehiculate anterior, candidaţii cu cele mai mari şanse pentru hirotonia în treapta de episcop sunt:
arhimandritul Nicodim Vulpe, actualmente protopop de Orhei; precum şi…
egumenul Ioan Moşneguţu, actualmente stareţ al Mănăstirii Hârbovăţ, r. Călăraşi.

Desemnarea şi alegerea oficială a acestora ar putea avea lor la Şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ruse de la începutul lunii octombrie 2010.

Sursa: www.mitropolia.md

4 comentarii la „Şedinţa Sinodului BOM din 23 septembrie 2010”

  1. ***Contrar Canoanelor Bisericii Ortodoxe, numele candidaţilor nu au fost făcute publice, dar…***
    Eu am înţeles drept, că site'ul oficial al BOM a recunoscut încălcarea canoanelor din partea chîrmuirii? 

    • Nu înţeleg la ce vă referiţi, dar cred că vă daţi şi singur seama că aceste Canoane bisericeşti n-au nicio putere asupra statului şi cârmuitorilor ei, în schimb sunt obligatorii pentru slujitorii şi creştinii ei. Mitropolitul însuşi a promis de nenumărate ori că va discuta cu administraţia eparhiilor vacante candidatura ce urmează să fie înaintată pentru aceasta. Or acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă el este prevăzut şi de Canoane.

  2. Cer scuze, că, probabil, m'am ecsprimat prost. Eu am avut în vedere: scriind, că "numele candidaţilor nu au fost făcute publice" anume "contrar Canoanelor", cârmuirea bisericească astfel a recunoscut încălcarea Canoanelor?
    Cer scuze pentru greşeli (din 1980 locuesc la Tallinn şi foarte rar vorbesc româneşte, dar de scris – în genere…).

Comentariile sunt închise.