Pagina 1 din 1

Despre pricesne

Scris: 21 Iun 2010, 12:06
de Alexandru b17
Sarut mana parinte! As dori sa stiu in ce masura este corect sa se cante pricesne la Sfanta Liturghie (la Unul Sfant) ,precum si dupa otpustul ei (sau dupa otpusul altor slujbe in timpul miruitului asa cum se procedeaza in Ardeal) . Totodata as dori sa va intreb care este momentul cand ar trebui sa se citeasca in biserica rugaciunile inainte/ dupa Impartasanie...Multumesc frumos!

Re: Despre pricesne

Scris: 21 Iun 2010, 14:55
de protosinghel
As dori sa stiu in ce masura este corect sa se cante pricesne la Sfanta Liturghie (la Unul Sfant) ,precum si dupa otpustul ei (sau dupa otpusul altor slujbe in timpul miruitului asa cum se procedeaza in Ardeal) .
Priceasna (slav) = Kinonik (gr) = stihul care se cântă pe larg atunci când se împărtăşesc clericii şi credincioşii. Acesta variază de la o zi la alta.
Faptul că ardelenii numesc manelele lor religioase tot "pricesne", asta e datorită vastelor cunoştinţe de limbă slavonă şi chiar teologie (în general).
După părerea mea ele nu au ce căuta în Biserică, având de multe un conţinut sectar (nu neapărat şi eretic). Cu atât mai puţin ar trebuie difuzate pe la posturile de radio din Ardeal.
Totodata as dori sa va intreb care este momentul cand ar trebui sa se citeasca in biserica rugaciunile inainte/ dupa Impartasanie
Cele înainte de împărtăşanie se pot citi în timp ce se împărtăşeşte şi strânge părticelele preotul, iar cele de după împărtăşanie - după Otpust, în timp ce (în linişte) se împarte anafura celor care nu s-au împărtăşit.

Re: Despre pricesne

Scris: 22 Iun 2010, 19:18
de Alexandru b17
Cele înainte de împărtăşanie se pot citi în timp ce se împărtăşeşte şi strânge părticelele preotul, iar cele de după împărtăşanie - după Otpust,în timp ce (în linişte) se împarte anafura celor care nu s-au împărtăşit.
Este voie sa se miruiasca? Sau miruitul s-a facut cu alta ocazie (ca la manastiri in timpul laudelor de la Utrenie),etc?

Re: Despre pricesne

Scris: 17 Mar 2013, 20:12
de mariusssig
Priceasna (slav) = Kinonik (gr) = stihul care se cântă pe larg atunci când se împărtăşesc clericii şi credincioşii. Acesta variază de la o zi la alta.
Faptul că ardelenii numesc manelele lor religioase tot "pricesne", asta e datorită vastelor cunoştinţe de limbă slavonă şi chiar teologie (în general).
Comentariul ironic la adresa cunostintelor de teologie ale ardelenilor nu e deloc binevenit in conditiile in care in Ardeal exista cel putin doua facultati serioase de teologie. Nota sfintiei voastre e ofensatoare pentru ortodocsii din cele trei mitropolii din partea aceasta a Carpatilor( din totalul de 6 mitropolii de pe actualul teritoriu al Romaniei, numarul lor reprezinta o jumatate).

In privinta cantarilor religioase de inspiratie populara ce sunt impamantenite sub numele de pricesne, ele sunt foarte corect denumite pricesne; nu sunt manele, pentru ca acestea au patruns pe teritoriul nostru mult mai tarziu, incurajate de marele psalt Anton Pann, care ziua compunea cantari bisericesti "psaltice" in biserica, iar noaptea interpreta manele la cumetrii.
Comparatia intre cantarea religioasa populara care izvoraste din sufletul ortodox al natiunii noastre, si manelele fanariote venite pe filiera greaca este din nou rau primita. Muzical vorbind, in asa-numita cantare ''psaltica'' se regasesc mult mai multe influentele orientale venite de la Inalta Poarta decat in cantarea ardeleneasca.

Pretuind informatiile folositoare ce se regasesc pe forum, va rog sa pastrati obiectivitatea in aprecierile sfintiei voastre.

Re: Despre pricesne

Scris: 18 Mar 2013, 02:56
de protosinghel
Comentariul n-a fost ironic, ci foarte obiectiv. Iar Dvstră, poate fără să vă daţi seama, v-aţi alăturat celor care nu înţeleg că, cuvântul "priceasnă" (de la "priceastie" = "împărtăşire) poate fi folosit doar cu referire la cântările care se cântă în timpul împărtăşirii clericilor şi mirenilor. Şi Biserica deja are cântări rânduite pentru aceste momente şi nu cred că mă puteţi convinge că cele "pricesnele" ardeleneşti sunt mai bune decât stihurile din psalmi. Asta-i tot. Nici o ironie...

Re: Despre pricesne

Scris: 18 Mar 2013, 13:13
de preotioan
Așa-i la noi, dacă avem multă cunoaștere, musai trebuie să-i tratăm pe ceilalți, mai proști cu condescendență. Delicatețea în comunicare este pentru fraieri. La noi dacă vaca ne dă 20 de litri de lapte, obligatoriu la sfârșitul mulsului îi dă o copită găleții și-o varsă... :lol:

Re: Despre pricesne

Scris: 18 Mar 2013, 18:27
de protosinghel
Şi care-i morala? Să cântăm "pricesne" ca să nu fim fraieri?

Re: Despre pricesne

Scris: 18 Mar 2013, 19:46
de preotioan
Nici vorbă! Eu nu am spus asta. Mie personal nu-mi plac deloc deși sunt născut în Maramureș și chiar mama mea cântă pricesne la ocazii deosebite la catedrala din Baia Mare, fiind invitată desigur să facă aceasta. Însă ziceam și eu că nu e potrivit să fim prea duri cu gusturile muzicale ale oamenilor.

Re: Despre pricesne

Scris: 18 Mar 2013, 23:44
de protosinghel
Întrebarea a fost către un teolog, nu către un muzician sau estetician. De aia am şi răspuns aşa cum am răspuns.
Îmi cer iertare dacă am supărat pe cineva.