Pagina 1 din 1

Stiinta poate afecta libertatea omului?

Scris: 19 Sep 2014, 21:52
de Vladsmeritul
Scuzati-ma ca pun aceasta intrebare cam stupida : Ce parere aveti despre experimentele acestea bizare ca de exemplu experimentul Philadelphia sau proiectul Mountauk , care par desprinse din filmele SF? Astfel de experimente sunt ortodoxe sau nu? Iertare.

Re: Stiinta poate afecta libertatea omului?

Scris: 16 Oct 2014, 19:32
de nemessis
Nu tot ce citesti sau auzi este adevarat. Ambele experimente sunt considerate fictive de orice fiinta rationala, care cere dovezi inainte sa se ia dupa vorbarie.

Insa intrebarea ta are o baza reala, fiindca Sam Harris a tinut o prezentare despre "Liberul arbitru" si cat de inutila este notiunea. Se pare ca libertatea noastra este foarte foarte mica. Nu e singurul neurolog care se ocupa de asa ceva, dar ce mai....vezi si tu aici:

https://www.youtube.com/watch?v=pCofmZlC72g

Re: Stiinta poate afecta libertatea omului?

Scris: 13 Noi 2014, 13:38
de Ioan Cr
Prin definitie, libertatea NU poate fi afectata DACA exista cu adevarat, asa cum lumina - daca este - nu i se poate adauga intunericul fara contradictie.

Altceva este daca ne referim la intelesul psihologic, nu moral, al libertatii. Un individ este liber atunci cand face ce vrea (bunul plac). Daca insa se iau in consideratie consecintele actelor sale de vointa, se urca la planul metafizic al conceptului de libertate, si deci, poate rezulta neliber in sens moral acelasi individ considerat liber in sens psihologic. Desi aparent contradictorii, cele doua notiuni spun de fapt unul si acelasi lucru, dar in context diferit: libertatea este autonomie si suveranitate, si intr-un caz, si in altul. Le distinge doar aplicabilitatea (prin urmare, libertatea ce mai mare este cea care are valabilitate universala).

Considerata in cadrul individual si subiectiv al persoanei, libertatea este un fenomen extrem de fugace, volatil, dinamic. Doar cand sunt alineate toate tendintele libere si devin un fascicul unic, suntem cu adevarat liberi.