Highslide for Wordpress Plugin

Despre soarta pruncilor care mor fără Botez. O nouă viziune romano-catolică

Iisus-Lasati-copiii-sa-vina-la-MineDe obicei, în mediul ortodox, se consideră că, Conciliul II Vatican (1962-1965; nemaivorbind de primul: 1869-1870) a însemnat o nouă cădere a romano-catolicilor. Dacă ne referim la reformele liturgice şi la reconsiderarea normelor ascetice de viaţă creştină, aprecierea este în mare parte valabilă. Dar în plan dogmatic, Conciliul II Vatican a făcut totuşi o reevaluare pozitivă a multor definiţii dogmatice anterioare, depăşind schemele scolastice elaborare în Evul Mediu şi mai ales în "perioada contra-reformei" (în special la Conciliul Tridentin: 1545-1563). În multe privinţe abordările dogmatice ale Conciliului II Vatican au făcut un pas important spre Ortodoxie, chiar dacă unul incomplet şi pe alocuri indecis.

Una dintre aceste reevaluări se referă la învăţătura Fericitului Augustin despre „păcatul originar” şi, implicit, despre soarta copiilor care mor nebotezaţi. Deşi Conciliul nu s-a ocupat în mod special de acest (al doilea) subiect, dezbaterile pre- şi post-conciliare au permis formularea ulterioară a unei învăţături mai nuanţate pe această, pentru că, în ciuda unei autorităţi personale, nimeni nu era de acord cu poziţia rigidă a lui Augustin că cei morţi nebotezaţi merg în iad (cf. De peccatorum meritis et remissione et de baptizmo parvulorum ad Marcellinum, 1.16.21 şi Contra Julianum pelagianum 5.11.44). Nici teoria unui „limbus infantium” sau cea a „privării de vederea fericirii” nu se încadrau în Tradiţia generală a Bisericii şi nu răspundeau la diversele întrebări care apăreau vizavi de pruncii morţi fără Botez.  

De aceea, în anii 2005-2006, o Comisie Teologică Internaţională a Bisericii Romano-Catolice a elaborat un document numit: „Speranţa mântuirii pentru pruncii care mor nebotezaţi”. Documentul a fost aprobat în 2007 de papa Benedict al XVI-lea, fiind disponibil în mai multe limbi pe saitul oficial al Vaticanului. Deşi este un document elaborat de romano-catolici, cu trimiteri la surse şi idei uneori străine Ortodoxiei, concluziile generale ale Comisiei sunt în mare parte acceptabile pentru ortodocşi sau, cel puţin, ar putea să constituie un imbold pentru o discuţie similară în mediul ortodox, având în vedere multiplele teorii şi fabulaţii pseudo-ortodoxe, care uneori întrec prin rigiditate şi îngustime vechile teorii romano-catolice.  

Spre bucuria noastră, teologii romano-catolici recunosc că abordarea Ortodoxă, deşi este mai apofatică şi mai reticentă în formularea unei poziţii clare, se articulează mai bine cu Scriptura şi Tradiţia Bisericii – lucru pe care încearcă să-l facă şi teologii apuseni, făcând numeroase trimiteri la Părinţii răsăriteni şi la cultul bizantin. În mod clar teologii romano-catolici se distanţează de înţelegerea lui Augustin despre păcatul originar şi mergerea în iad a celor care mor nebotezaţi, oferind o perspectivă mai optimistă, axată pe nădejdea evanghelică, fără a diminua în nici un fel importanţa Botezului pentru mântuirea omului.

Punem deci la dispoziţie traducerea acestui document în limba română (PDF), aşteptând comentariile argumentate ale celor preocupaţi de acest subiect.

P.S. În cartea despre Botez la carte lucrez acum voi încerca să ofer o perspectivă ortodoxă asupra acestui subiect, având în vedere că, de cele mai multe ori, graba de a boteza copii se întemeiază anume pe frica de a nu lăsa pruncii să meargă în iad, în cazul în care aceştia mor fără botez. Şi, în consecinţă, îi botezăm pe toţi laolaltă, apoi nu avem nici o grijă de ei şi-i lăsăm să meargă în iad deja botezaţi, ceea ce e mai grav, întrucât pruncii morţi nebotezaţi nu L-au refuzat în vreun fel pe Dumnezeu şi El nu are motive să-i condamne la chinuri, pe când majoritatea oamenilor botezaţi care nu au nici o legătură cu Dumnezeu şi Biserica Lui, Îl refuză absolut conştient, în ciuda legământului încheiat cu El prin Botez…

2 comentarii la „Despre soarta pruncilor care mor fără Botez. O nouă viziune romano-catolică”

  1. In comentariu ati facut referire la mai multe concili, edicte, deasemsnea ati atacat invatatura si practica biseicii catolice. Nu am inteles clar care este pozitia bisericii ortodoxe? Pe cd va bazati doctrina? Nu am vazut nici o referinta Biblica? Va rog!

    • Eu am dat traducerea unui document oficial al Bisericii Romano-Catolice. Nu am atacat nimic, ci doar am spus că Biserica Ortodoxă nu are o poziţie oficială la această temă, ci o anumită “tradiţie de abordare”, iar autorii documentului de la Vatican ajung, până la urmă, la aceeaşi poziţie…

Comentariile sunt închise.