Highslide for Wordpress Plugin

Perlă popească la praznicul Schimbării la Faţă

img_307392_thumbs_600x440_95060Un preot din Chişinău a spus în „predica” sa la Praznicul Schimbării la Faţă următoarele:

"Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos a poruncit ca nimeni să nu mănânce struguri până la Schimbarea la Faţă, iar cel care încalcă, nu are voie să mai mănânce struguri tot anul".

De obicei nu comentez aşa prostii, dar pentru că m-a întrebat mai multă lume despre acest subiect (deja epuizat pentru anul acesta), precizez că: 

1. Hristos n-a spus asta şi nici nu putea să spună. Însuşi "duhul" unei astfel de „porunci” este contrar duhului evanghelic. De multe ori, cei care n-au citit Biblia, pun pe seama ei şi a lui Dumnezeu cam tot ce ar vrea ei să se conţină în ea şi, dacă ar citi-o, cred că ar rămâne şocaţi de faptul că multe din cele ce-şi închipuiau ei că sunt în Biblie de fapt nu sunt şi invers…

2. Evenimentul Schimbării la Faţă a avut, cel mai probabil, cu 40 de zile înainte de pătimirile Domnului, deci undeva pe la sfârşitul lui februarie – începutul lui martie. Sărbătoarea a fost instituită foarte târziu pe 6 august* (prin sec. VII), după ce mai întâi Praznicul Înălţării Sfintei Cruci devenise un fel de dublură a Vinerii Mari, inclusiv cu zi de post. Iar de la 6 august până la 14 septembrie sunt exact 40 de zile. Şi, bineînţeles, în februarie, nici măcar în Galileea, nu sunt strugurii copţi.

3. Binecuvântarea strugurilor la 6 august n-are nimic cu această sărbătoare (oricât s-ar specula la acest subiect). Schimbarea la Faţă e cea mai mare sărbătoare din această perioadă a coacerii strugurilor şi, după obiceiul Vechiului Testament (vezi Deuteronom 26 ş.a.), primul rod trebuie mai întâi oferit Domnului şi abia apoi mănâncă toţi ceilalţi din ele. Deci, autorii „Tipicului Mănăstirii Sfântului Sava” (sec. XIII) au considerat că data de 6 august e cea mai potrivită pentru a binecuvânta strugurii. În Biserica Rusă, unde nu prea sunt struguri, în această zi se binecuvântează merele. Preoţii moldoveni însă au instituit pentru binecuvântarea merelor sărbătoarea Sfântului Ilie, pentru mierea de albini – sărbătoarea Sfinţilor Macabei şi multe alte invenţii de genul acesta, ţinute cu sfinţenie prin parohii (cu anumite varietăți şi particularități).

4. Tipicul care reglementează nemâncarea de struguri până la 6 august, “pedepseşte” cu nemâncarea lor până la 1 septembrie şi nu pe tot anul. În schimb cei care se împărtăşesc mai rar de o dată la trei săptămâni sunt pedepsiţi de Canoane cu excomunicarea. Interesant de ce predicatorii noştri nu amintesc de Canonul 80 Trulan, alcătuit la un Sinod Ecumenic, ci bat câmpii cu interidicţia la struguri?

5. Preoţii care fac astfel de afirmaţii trebuie trimişi să muncească la ferma unei mănăstiri, iar în pauze să mai citească din Biblie. Nu-i secret că avem destui preoţi care n-au citit niciodată Noul Testament, iar tot ce le trece prin cap pun pe seama Sfinţilor Părinţi şi a Canoanelor bisericeşti. Ruşine că încă mai avem aşa popi…

* Toate datele sunt după calendarul bisericesc.