Highslide for Wordpress Plugin

Despre “Vieţile Sfinţilor” şi istoria Bisericii în Palestina şi Bizanţ în sec. V-VI

coperta

Cu acordul şi bunăvoinţa editorului, propunem spre lectură şi discuţii studiul introductiv la cartea: Chiril de Schitopolis, "Vieţile pustnicilor Palestinei", apărută la Editura Sfântul Nectarie (Arad 2013), în traducerea ieromonahului Agapie Corbu.  

Studiul introductiv (vezi PDF), scris de acelaşi părinte Agapie, este practic o lucrare în sine (78 pagini cu tot cu prefaţă şi abrevieri) şi atinge următoarele subiecte relevante pentru înţelegerea cărţii şi a contextului ei istoric:

–    Viaţa lui Chiril de Schitopolis şi mediul formării sale;
–    Etapele elaborării Vieţilor de sfinţi;
–    Concepţia sa aghiografică (foarte interesant şi actual!)
–  Monahismul scrierilor lui Chiril de Schitopolis (cu interesante reflecţii asupra organizării, spiritualităţii şi a vieţii liturgico-euharistice a monahilor palestinieni!);
–    Contextul istoric bisericesc (sec. V-VI);
–   Criza origenistă palestiniană şi epoca împăratului Justinian ş.a.

Acest studiu, diferit de cam tot ce se scrie în teologia românească (poate cu excepţia părintelui Ioan Ică jr.), vine din partea unui monah şi cărturar autentic, care ne invită la o redescoperire a adevăratei tradiţii patristice şi la curajul de a lepăda legendarul şi falsul tradiționalism. Părintele Agapie Corbu este printre puţinii teologi români (şi nu numai) care, aducând argumente pertinente, arată ce fel de „vieţi de sfinţi” avem noi şi cât de periculoase sunt ele, cum se împărtăşeau monahii în vechime, cât de veche este cenzura bisericească, cine a fost împăratul Justinian şi ce interese avea el, cât de bine suna „simfonia bizantină”, cum se organizau Sinoadele (inclusiv cele „ecumenice”) şi multe alte subiecte devenite „tabu” inclusiv în cercurile cele mai elevate de teologi.

Bineînţeles, scrierea acestor idei într-o introducere la Vieţile sfinţilor nu s-a făcut pentru a scandaliza sau a impresiona minţile aventurate ale dornicilor de senzaţional, ci pentru a-l ajuta pe cititor să nu cadă în plasa idealizării sau diabolizării trecutului…

Propun deci o dezbatere amplă asupra acestui studiu introductiv şi asupra întregii cărţi, care a completat încă unul din golurile bibliografiei patristice româneşti. 

Mulţumim părintelui Agapie Corbu pentru bunăvoinţa de a ne oferi acest studiu introductiv. 

***

Folosindu-ne de ocazie, redăm mai jos o conferinţă de a părintelui Agapie Corbu, intituală PUSTNICII ŞI BISERICA, susţină la 26 februarie 2014 la Arad. 

Un comentariu la „Despre “Vieţile Sfinţilor” şi istoria Bisericii în Palestina şi Bizanţ în sec. V-VI”

  1. Îl cunosc personal pe părintele Agapie. Mi-a fost profesor la Arad. Era și atunci un nonconformist. A pus un student să scrie o lucrare de seminar pe tema greșelilor care se facea la catedrală.

Comentariile sunt închise.