Highslide for Wordpress Plugin

Declaraţia Mitropoliei Moldovei referitor la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii

Considerăm că adoptarea de către Parlament a Legii cu privire la asigurarea egalităţii este o acţiune sfidătoare, care contravine normelor morale creştine. Solicitările repetate ale Mitropoliei Moldovei în plinătatea ei (slujitori şi mireni), adresate conducerii ţării de a exclude din proiectul de lege sintagma „orientare sexuală” au fost ignorate. Cererile Mitropoliei adresate instituţiilor abilitate din stat pentru crearea unor comisii mixte privind analizarea şi îmbunătăţirea proiectului de lege au fost trecute cu vederea, iar acţiunile au avut un caracter unilateral şi puternic influenţate de grupuri şi organizaţii din interiorul şi din exteriorul ţării, cărora nu le convine actualele principii după care trăieşte şi se dezvoltă societatea moldovenească. 

Un exemplu elocvent al jocului duplicitar al politicienilor este modificarea denumirii legii care chipurile ar fi însemnat şi excluderea formulărilor şi pasajelor care urmau să legifereze practicele homosexuale şi să le aducă la nivel de normalitate. După cum s-a dovedit până la urmă, acesta nu a fost decât un truc pentru ca legea să fie votată fără vreun impediment din partea cetăţenilor nemulţumiţi de acest proiect.

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove califică votul de astăzi al parlamentarilor, care se pronunţau anterior categoric că nu vor aproba o astfel de lege, un pericol pentru integritatea morală şi spirituală a societăţii.

Adoptarea Legii asigurării egalităţii ar putea atrage după sine şi grave tulburări în masă, de care se vor face vinovaţi cei care au legiferat săvârşirea acestei trădări a valorilor fundamentale ale neamului.

În această ordine de idei, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove se declară împotriva stipulărilor ce ţin de drepturile minorităţilor sexuale, calificând drept un atentat la adresa identităţii creştine a poporului şi militează pentru modificarea acestei legi prin excluderea sintagmei „orientare sexuală”, precum şi a tuturor punctelor şi referinţelor cu privire la minorităţile sexuale.

Ţinem să subliniem faptul că nu încercăm să instigăm la ură împotriva unor categorii de cetăţeni ai ţării noastre, ci doar să ne apărăm valorile şi tradiţiile, pentru a oferi tinerei generaţii o educaţie sănătoasă şi demnă, în spiritul învăţăturii creştin-ortodoxe, care a stat la baza genezei poporului nostru şi prin care am supravieţuit de-a lungul timpului în pofida nenumăratelor intemperii istorice prin care ne-a fost dat să trecem.

+ Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove

Sursa: mitropolia.md

14 comentarii la „Declaraţia Mitropoliei Moldovei referitor la adoptarea Legii cu privire la asigurarea egalităţii”

  1. Ar fi corect și să fie dați afară din rândurile bisericii toți cei ce au votat această lege, pentru că au votat păcatul și au legalizat sodomia. Ceea ce Dumnezeu a numit „scârbos” ei numesc normă.
    Reacția bisericii trebuie să fie nu doar declarativă dar și cu acțiune.

    • Apropo, pe deputatul PD Oleg Sîrbu (din Edineţ), care a votat împotriva legii, îl cunosc personal. Este un bun ortodox şi frecventează Mănăstirea Zăbriceni. Pe când eram acolo ne întâlneam des şi discutam tot felul de probleme. Mă bucur pentru atitudinea şi curajul dumnealui. Mulţi îl judecă că nu a avut un trecut prea “glorios”, dar acest om chiar a făcut o pocăinţă sinceră şi s-a întors cu faţa la Dumnezeu, ajutând multe biserici şi mai ales Mănăstirea Zăbriceni.
      Şi dl Valeriu Ghileţchi a votat împotrivă tot din convingeri religioase. Cei 2 socialişti cred că au votat împotriva doar din motive politice.

      Pe cei care au votat pentru, îi lăsăm în plata lui Dumnezeu…

  2. S-a întâmplat exact ceia de ce ne temeam. Politicenii noștri în loc să deie dovadă de verticalitate și să puna piept acestor provocări din interior și mai cu seama din exterior au ales cu părere de rău calea lașității. În votarea acestei legi nu pot sa vad decât niște ambiții personale a unor politiceni din elita țării care sînt gata de orice doar sa se mențină la putere. Să nu creadă ei că poporul va tăcea, la următoarele alegeri vor fi penalizați dur.

  3. … Și eu cred că sa putut de respins aceasta lege cu atît mai mult ca avem experiența altor state. Acum însă UE a vazut ca nu suntem în stare să stam bine pe pozițile noastre și data viitoare vor impune și mai insistent "tezaurul lor spiritual".

  4.  “Dintre noi au ieşit, dar nu erau de-ai noştri, căci de-ar fi fost de-ai noştri, ar fi rămas cu noi; ci ca să se arate că nu sunt toţi de-ai noştri, de aceea au ieşit." (I Ioan,  2:19)

  5. Și ce folos de această declarație, dacă e intenționat întîrziată, dacă ea a fost solicitată Mitropolitului cu tot cu atitudini concrete încă de luni.Însă le-a ignorat și după ce a fost azi huiduit la Mitropolie de protestatari și de Șelin, a decis să deschidă gura de formă.Fraților, să nu fim orbi.Toată vina în promovarea acestei legi stă pe umerii Mitropoliei Moldovei, în special a Mitropolitului, care deși a fost informat și avertizat ptru o eventuală ca aceasta și ptru necesitatea unui aviz al MM cu privire la varianta finală a antidiscriminării, a luat apă în gură.De altă parte Hadîrcă, Ghimpu, Diacov însuși au spus că dețin informații că MM e de acord cu ultima variantă și de aceea tace, iar doi gălăgioși din Biserică ca Marchel și Valuță au interesele lor personale.Bine a ziz azi părintele Cibric.

    Protestul trbuie întîi la Mitropolie care dacă ar dori , timp de 2-3 zile poate aduna mii de oameni ptru ași determina demnitarii să nu voteze.Dar pur și simplu nu s-a vrut și punct.Noi în marea majoritate semănăm cu Mitropolitul atunci trbuie de luat măsuri urgente.

  6. Domnu Petru Pruteanu, biserica va trebui să se conformeze celor spuse din Scriptură – vedeți cazul curvarului din Corint. În caz contrar biserica are mari restanțe. Mă refer la orice biserică din orice confesiune.

    • Vedeţi că vă rătăciţi, neştiind Scripturile. Păi acolo a fost excomunicat curvarul, nu cei care au permis/legalizat curvia, adică justiţia imperială.
      Şi noi nu împărtăşim pe homosexuali, ci-i ţinem o perioadă în pocăinţă şi dacă nu se îndreaptă deloc, îi înlăturăm din Biserică.
      Cu deputaţii problema e un pic altfel. Şi vreau să văd cu baptiştii îl excomunic pe Ioniţă, şi-apoi discutăm…

  7. D-le Pruteanu de ce cenzurați adevărul și ștergeți mesajele noastre.Vinovat în propovarea de ieri a antidiscriminării este Mitropolitul care de o săptămînă în urmă a fost atenționat asupra pericolului tăcerii și lipsei de atitudine cu privire la la ultima variantă a egalității de șanse.Mitropolia prin tăcere a aprobat această variantă, iar declarația ei de după votare este o badjocură.Această trădare au confirmato însuși Lupu și Diacov.Iar noi cei ce  fac zarvă doar cu limba, la fel sunt părtași la trădarea Mitropolitului.Asta să știe toată lumea.De altfel nu scăpăm de lepră. 

    • În primul rând eu nu sunt “domn”, ci ieromonah şi dacă vreţi să mai scrieţi pe acest blog trebuie să aveţi şi puţin respect.
      În al doilea rând, eu nu stau numai să moderez mesaje. Le aprob când pot şi iată că nu cenzurez nimic. Iar dacă vreţi să fiţi mai credibil, descoperiţi-vă identitatea şi puneţi un email normal, nu umblaţi cu chestii de astea clandestine şi pseudonime.

    • Atunci când un astfel de apelativ vine de la nişte închipuiţi ortodocşi, dar de fapt nişte fanatici care nu ştiu bine cum îi cheamă, el nu mai înseamnă respect, ci chiar o mare jignire. Mie nu-mi trebuie să mă respecte ca om, căci sunt pământ şi cenuşă, dar port totuşi harul preoţiei.
      Nu vă supăraţi dle Alexandru, că Dvstră fiind baptist, poate nu înţelegeţi toate dedesubturile. Dar în Biserica Ortodoxă sunt câţiva fanatici (asociaţi sau nu) care în principiu nu sunt anticlericali, dar totuşi se consideră mai deştepţi şi mai curajoşi decât clericii. Şi dacă vreun preot nu este “după chipul şi asemănarea lor”, ei imediat îl trec, cu de la sine putere, în rândul laicilor sau şi mai rău. Să dea Domnul să nu fie cazul cu acest individ, dar fenomenul îmi este cunoscut şi vine cam din aceeaşi zonă…

Comentariile sunt închise.