Highslide for Wordpress Plugin

Diaconul Ioan Ică jr. – Integrala comentariilor liturgice bizantine

Recent (februarie 2012), la Editura „Deisis” din Sibiu, a apărut o nouă carte intitulată: „De la Dionisie Areopagitul la Simeon al Tesalonicului — integrala comentariilor liturgice bizantine (studii Şi texte)”. Volumul de aproape 500 de pagini aparţine neobositului editor şi comentator de texte patristice, diaconul Ioan Ică jr., profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Lucrarea conţine comentariile lui Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul, Gherman al Constantinopolului, Nicolae de Andida, Nicolae Cabasila şi Simeon al Tesalonicului. Aceste texte patristice sunt prefaţate de un studiu introductiv foarte amplu şi exhaustiv (cum n-a mai văzut teologia românească) şi de câte o introducere separată la fiecare din aceste tâlcuiri.  

Fiind absorbit de subiect şi mai ales de modul de tratare, eu am citit şi creionat  deja această carte, trimisă cu amabilitate de autor. Mi-a plăcut foarte mult. Un pasionat de liturgică (mai ales dacă nu are şi alte obligaţii), o citeşte „dintr-o răsuflare”… Este ceva inedit pentru liturgica şi patrologia românească şi consider că acest volum trebuie să devină bibliografie obligatorie pentru orice student la teologie, dar mai ales pentru cei care vor sau deja slujesc la Sfântul Altar. Bucuria mare însă va fi dacă ea va reuşi să surprindă şi pe credincioşii de rând care, la început, se pot speria de volumul cărţii şi de abordarea riguros ştiinţifică, dar dacă vor avea dorinţa şi răbdarea de a o parcurge integral, vor afla şi marea bucurie de a înţelege mult mai multe despre Liturghia Ortodoxă.

Detalii despre carte găsiţi pe saitul Editurii Deisis.

Lectură plăcută! M-aş bucura să discutăm şi să analizăm împreună această minunată carte. 

4 comentarii la „Diaconul Ioan Ică jr. – Integrala comentariilor liturgice bizantine”

  1. Părinte,imi cer scuze de indrăzneală,dar aș vrea să vă întreb de unde aș putea să procur această carte minunată?În Moldova este pusă in vinzare?

  2. O coincidenta surprinzatoare. Exact in momentul cand citeam despre cartea data pe site-ul librarie.net, pag.20, am intrat si pe w.teologie.net unde am citit referinta la ea. A fost decisiv pentru a comanda livrarea prin posta, direc de pe site-ul editurii Deisis, fiind mai convenabil la pret, comparativ cu libraria.net.   Ed.Deisis nu a luat taxa pentru livrare si nici pentru TVA (spre ex. http://www.librarie.net, pentru coletul de 2 kg percepe taxa de 10 Euro+15 Euro TVA, pentru RM).

    Referitor la discutii si analize pe marginea cartii, o sa-l provocam pe pr.V , asa cum intentionez sa i-o fac cadou la apropiatul jubileu.

    Cu consideratiune,

     

  3. Am încercat să fac o schemă a evoluţiei Comentariilor la Sf. Liturghii. Îmi place să fiu cât mai sistematic, de aceea am hotărât să vin în ajutorul celor care se pot pierde în acest "piesaj" destul de confuz. Cei care nu au citit "integrala comentariilor" părintelui Ioan Ică jr., nu vor înţelege prea multe din această schemă, dar cei care au citit-o sper să fie de acord cu ea.

    Nu am avut cum să explic acolo în schemă, dar cele 3 comentarii în dreptul cărora este scris "Sin. VII [Ecumenic]", se pare că au şi o reacţie la iconoclasm, ele promovând ideea că Liturghia este o icoană a vieţii Mântuitorului. Comentariul Sf. Simeon al Tesalonicului se pare însă că a fost marcat de viziunile apocaliptice ale timpului: în timp ce se scria acest comentariu, Tesalonicul era încojurat de turci şi la 6 luni după moartea Sf. Simeon oraşul a căzut în mâna cotropitorilor pentru aproape 500 de ani. Toate acestea readuceau tematica apocaliptică şi eshatologică, dar într-un mod diferit decât a făcut Sf. Maxim Mărturisitorul şi mult mai diferit decât a făcut-o în sec. 20 Al. Schmemann, care nu e deacord cu abordarea prea simbolistică a Sf. Simeon al Tesalonicului.

    Aş vrea să o şi comentăm.

Comentariile sunt închise.