Highslide for Wordpress Plugin

Despre slujba Litiei şi a binecuvântării pâinilor

Părinte Petru, vă rog să ne explicaţi care este sensul slujbei Litiei şi când ar trebui săvârşită ea? Care sunt diferenţele în rânduiala românească sau cea rusească? Ne puteţi propune un text al rugăciunii „Mântuieşte poporul Tău…” cu sfinţii pe care ar fi mai bine să-i pomenim?

Sporadic deja am răspuns la aceste întrebări pe forum, dar şi în cursul despre Agripnia monahală. Acum voi încerca să sistematizez un răspuns mai amplu, propunându-vă şi o variantă de text al slujbei Litiei şi binecuvântării pâinilor. Răspunsul este mai mult pentru clerici şi teologi, dar sper să fie înţeles şi de simplii credincioşi. 

Clericilor şi credincioşilor din Biserica Ortodoxă Română le dedic încă un studiu, pe o temă înrudită, pe care l-am intitulat: Artosul pascal şi pâinea numită "paşti" (PDF). 

7 comentarii la „Despre slujba Litiei şi a binecuvântării pâinilor”

  1. La varianta de text a slujbei Litiei, la mântuieşte Dumnezeule poporul tău…tot  prea lungă mi se pare lista cu sfinţi, iar la rugăciune, doar pe categorii, este ok.
    Eu şi până acum aşa am făcut, cu excepţia că pun mai puţine nume la mântuieşte…

    • Corect ar fi ca el se fie mâncat tot în Sâmbăta Săptămânii Luminate şi să nu fie păstrat peste an. De aceea nici nu ai cum să-l mănânci în loc de anafură/prescură. Mai mult decât atât, prescura este “un rest” de la euharistie şi are o legătură directă cu aceasta, deci este mai important. pe când artosul nu are nicio legătură cu euharistia.

  2. Din ceea ce aţi scris rezultă că grâul şi untdelemnul se binecuvântează doar la 8 septembrie, adică când se face prima dată Litie la început de an bisericesc, iar în restul anului se binecuvântează numai pâinile şi vinul? 

  3. Parinte, vă mulţumim mult pentru acest studiu interesant dar şi pentru textul rugăciunilor litiei.
    Totuşi aş dori să vă întreb ce părere aveţi despre rugăciunea Litiei din cele 2 ediţii ale Liturghierului scos de pr. Hrizostom de la Edineţ, am în vedere cea verde mai veche, dar şi ultima scoasă împreună cu protodiaconul Ioan Munteanu?

    • Cu tot respectul pentru ambii părinţi, remarcabili slujitori ai altarului, dar trebuie să spun că în ambele ediţii rugăciunea este foarte prost formulată.
      Lista de sfinţi este foarte defectuoasă:
      – numele sfinţilor nu sunt aranjaţi nici cronologic, nici alfabetic şi nici regional, ci foarte haotic;
      – nu este clar după ce criterii au fost aleşi sfinţii. Între cuvioşi, de exemplu, sunt enumeraţi doar sfinţi din mileniul II (începând cu Antonie şi Teodosie de la Kievo-Pecerska), dar niciunul din marii întemeietori ai monahismului din sec. IV-V. Asta mi se pare chiar foarte grav;
      – numele unor sfinţi reflectă în mod vădit o evlavie personală a editorilor faţă de unii sfinţi, dar acest principiu mi se pare destul de periculos.

      În rest, mai ales această ultimă ediţie este bunicică.

Comentariile sunt închise.