Highslide for Wordpress Plugin

Probleme interne în Patriarhia Ierusalimului

Creştinii ortodocşi din Iordania continuă protestele, cerând reformarea „Patriarhiei Greceşti a Ierusalimului” prin “arabizarea” ierarhiei, mai ales că cei mai mulţi credincioşi nu sunt greci, ci arabi. Ei aduc ca argument hotărârea Patriarhiei din 1958, care prevede ca Sinodul sa aibă 18 membri, dintre care cel puţin doi ierarhi să fie din Iordania. Momentan, în Sinodul Patriarhiei Ierusalimului activează doar un singur episcop iordanian. De asemenea, protestatarii cer ca grecii sa le permită ortodocşilor arabi sa devina monahi în cadrul Patriarhiei Ierusalimului.

Patriarhul Teofil al III-lea este acuzat de protestatari că nu şi-a respectat promisiunile făcute Guvernului Iordanian şi Autorităţii Palestiniene la alegerea sa, cum că nu va mai repeta greşeala predecesorului său (fostul Patriarh Irineu, depus din treaptă şi apoi exilat) de a concesiona evreilor pământ deţinut de Patriarhie, pe care se află actualmente clădirea Knesset-ului (Parlamentul israelian), Muzeul Israelian, parcul Liberty Bell, Sinagoga Mare, staţii de tren, hoteluri, birouri şi locuinţe. Patriarhul îşi poate pierde astfel recunoașterea din partea Guvernului Iordaniei, lucru esențial pentru legitimarea sa ca Patriarh, el având în acest sens nevoie de trei recunoașteri: din partea Iordaniei, a Autorităţii Palestiniene şi a Israelului – spaţii peste care se întinde jurisdicţia canonică a Patriarhiei Ierusalimului.

În 2009 o companie israeliana a închiriat de la Patriarhia Ierusalimului 71 terenuri situate între Ierusalim şi Betleem, pentru 99 de ani; iar la începutul acestui an Patriarhia a reînnoit cu partea israeliana contractul de închiriere pentru terenurile situate în Ierusalimul de Vest, până în anul 2150, pentru o sumă de 80 de milioane de dolari. În anul 1947, la momentul fondării statului Israel, aceste terenuri aparţineau Patriarhiei Ierusalimului, dar aceasta nu a dorit să vândă loturi de pământ, ci le închiriază evreilor până astăzi. Arabii însă, inclusiv cei ortodocşi, spun că prin aceste afaceri funciare patriarhul Teofil “garantează recunoaşterea Israelului”.

Patriarhia Ierusalimului a catalogat protestul ca făcând parte dintr-o “campanie de defăimare a Bisericii”. Pe de altă parte, analiştii români consideră că aceste preocupări ale Patriarhiei Ierusalimului explică atitudinea acesteia faţă de Patriarhia Română, care prin fondarea aşezământului de la Ierihon prejudiciază veniturile grecilor din Ţara Sfântă.  

Totodată, mai mulţi teologi români se arată îngrijoraţi de faptul că Patriarhia Română este indiferentă de ruperea comuniunii euharistice cu Patriarhia Ierusalimului şi nu întreprinde măsuri concrete de rezolvare a acestei probleme. Aceste temeri s-au accentuat după ce s-a aflat că arhimandritul Ieronim Creţu, fostul reprezentant al BOR în Ţara Sfântă, a refuzat de mai multe ori să se prezinte la şedinţa Sinodului de la Ierusalim, ceea ce a constituit un motiv în plus pentru ruperea comuniunii. 

 Material după Doxologia şi Theologhia

5 comentarii la „Probleme interne în Patriarhia Ierusalimului”

  1. Ultimul paragraf al acestei stiri este confuz si mai ales neconform cu realitatea! Va racomand ca inainte de a publica stiri care privesc Patriarhia Romana sa nu consultati alte surse (decat ca secundare), decat cele oficiale ale Patriarhiei Romane publicate de Basilica.ro. Daca faceti altceva va dovediti a fi in slujba altucuiva decat al adevarului! 
    Patriarhia Romana nu este indiferenta, vedeti hotararea de la ultima sedinta a Sf. Sinod al BOR si comunicatele de presa date cu privire la aceste evenimente! In ce priveste prezenta Arhimandritului Ieronom Cretu in sinodul de la Ierusalim, va recomand sa aflati care este statutul acestui cleric in Tara Sfanta!
    Cu respect si in dragoste pentru adevar, Mihai.

    • Mihai, eu ştiu foarte bine ce am scris şi am impresia că dumneata nu au fost atent la ce am scris.
      Reprezentantul BOR nu este membru al Sinodului de la Ierusalim, ci a fost chemat să dea explicaţii, dar el a refuzat. Informaţia a fost confirmată de mai mulţi membri ai Sinodului de la Ierusalim, dar e ţinută în taină de BOR.
      Pe de altă parte, eu nu fac partizanat, ci ştiri echidistante. Nu doar cei care spun minciuni slujesc altora, ci şi cei care ascund adevărul.

      Iar în ce priveşte faptul că BOR nu are o preocupare reală pentru aplanarea conflictului, vă veţi convinge singur. Cu durere o spun…

      Deci lăsaţi “Basilica” că ştirile ei oficioase şi interesaţi-vă care este realitatea. E una mai dură decât pare.

  2. Am o intrebare: sunt la Roma muncesc am terminat facultatea  avem biserici de toate neamurile  sunt si mult crestini ortodoxi si nu stiu unde sa merga  sunt biserici canonice care sunt trimis de patriarhia romana, rusa, greaca si a constantinopolului, dar sunt biserici necanonice  care sunt pe cont propii fara nici un drept  ce se poate intinpla  dece pe teritorul italiei  sunt si asfel de biserici? Multumesc mult si Doamne ajuta.

  3. Este foarte greu pentru BOR cat este Daniel patriarh,va spun asta din surse foarte sigure.

Comentariile sunt închise.