Highslide for Wordpress Plugin

Legea Cultelor între profesionalism, politică, interese şi emoţii

În 2007 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o nouă „Lege a Cultelor şi părţilor lor componente”, care iată, generează tot mai multe discuţii şi chiar proteste.

Astăzi, 25 mai, după întâlnirea dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova cu prim-ministrul Vlad Filat, mitropolitul Vladimir a declarat că Sinodul a cerut Guvernului să demareze procesul de revizuire a Legii Cultelor din 2007, ţinând cont de poziţia Bisericii Ortodoxe şi de practica altor ţări ortodoxe, făcând chiar trimitere la România, care din 2006 are şi ea o nouă Lege a Cultelor avizată de UE.

Şi pentru a nu repeta greşelile anterioare, ar fi bine ca măcar acum să se poarte discuţii largi şi transparente pe marginea acestei Legi, iar Mitropolia să delegheze oameni competenţi şi avizaţi, care să exprime coerent şi profesionist o poziţie realistă vizavi de regimul cultelor în Republica Moldova şi poziţia specială pe care o doreşte şi o merită Biserica Ortodoxă în raport cu celelate confesiuni şi religii înregistrate sau în proces de înregistrare.

Propun chiar aici, pe acest blog, o discuţie pe marginea celor două variante de Lege a Cultelor: cea din Moldova şi cea din România (pentru că nu necesită cunoaşterea altor limbi), ca să luăm tot ce-i mai bun din fiecare. Bineînţeles, ar fi bine să facem cunoştinţă şi cu legile similare ale altor ţări, chiar dacă aceasta ar lua mai mult timp.   

UPDATE – 07.11.2011:

Iată propunerile de modificare a Legii Cultelor propuse de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova. Prevederile sunt şi mai permisive decât erau până acum. Ce facem?

Conform propunerilor de modificare:

1.    Se schimbă denumirea legii;

2.        Noţiunea de "prozelitism abuziv" este diluată şi va înlesni prozelitismul sectar, islamic şi budist;

3.     Fondatori ai unul cult vor putea deveni nu doar cetăţenii Republicii Moldova, ci şi posesorii permiselor de şedere temporară (adică orice străin care este legalizat în Moldova). Această prevedere mi se pare cea mai periculoasă dintre toate;

4.        Studenţii şcolilor teologice sau confesionare nu au aceleaşi drepturi cu restul studenţilor din şcolile de stat sau private;

5.        Unele propuneri sunt chiar bune, pt că mai aeriseşte legea de tot felul de expresii tipice ale primului autor, Vlad Cubreacov. 

5 comentarii la „Legea Cultelor între profesionalism, politică, interese şi emoţii”

    • Da, acolo sunt multe chestii bune, dar materialul e depăşit şi nu e realist. Dl Benedict Ciubotaru a tot încercat să împingă acel proiect, dar acesta nu avea cum să reuşească, pt că este prea restrictiv (nerealist), iar dpdv juridic este prost de tot.

  1. Solutia este de a veni cu un proiect de lege din partea Mitropoliei, cu o pozitie fermă, adică dacă va fi nevoie şi de proteste masive. Altfel va fi mare jale. E un moment de mărturisire a credinţei. Ori să mai plecăm capul pînă ni-l vor tăia?..
     

Comentariile sunt închise.