Highslide for Wordpress Plugin

Informaţii generale despre "Martorii lui Iehova"

Deja de mai bine de un secol lumea este agresată de o sectă numită „a martorilor lui Iehova”. Aceasta, la fel ca şi secta Mormonilor, este la limita dintre creştinism, iudaism şi păgânism, fiind considerată de sociologi şi psihologi (nemaivorbind de teologi), ca fiind fundamentalistă, extremistă şi foarte periculoasă. Mai multe state din Europa le-a interzis activitatea pe teritoriul lor, ea continuând totuşi să există şi să se desfăşoare mai ales în Europa de Est şi în „ţările lumii a treia”.

Întemeietorul sectei este Charles Russel (1852-1916), un comerciant din Pensylvania (SUA), care în anul 1872, pe când simpatiza adventismul, înfiinţează un cerc al „studenţilor în Biblie” (Bible Student Movement). El însuşi, aşa cum mărturisesc cei care l-au cunoscut, era foarte slab iniţiat în cunoştinţele biblice şi teologice, nemaivorbind de limbile greacă sau ebraică, absolut necesare unui studiu biblic serios. În 1879 Ch. Russel se desparte de adventişti, iar în 1881 înfiinţează Societatea „Turnul de veghe” (Zion’s Watch Tower Tract Society), începând editarea unei reviste cu acelaşi nume. Din 1931, adepţii acestei societăţi iau numele de „martorii lui Iehova”. În 1961 conducerea societăţii scoate o ediţie proprie a Bibliei (în limba engleză), numită „a Lumii Noi” (New World Translation – N.W.T.), care modifică substanţial textul biblic după doctrina lor sectară, ignorând textele originale ale Vechiului şi Noului Testament (vezi doar câteva exemple). În 1984, textul acestei Biblii a fost tradus şi în română. Nu se cunosc numele nici ale celor care au lucrat la textul englez, nici ale celor care l-au tradus în diferite limbi.

Principalele puncte doctrinare ale „martorilor lui Iehova” sunt:

–         Nu recunosc Sfânta Treime. Pentru ei Iisus Hristos nu este Dumnezeu, ci întruparea Arhanghelului Mihail – prima creatură a lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt este o simplă energie activă;

–         Pun un accent deosebit pe numele Iahve (pronunţat diferit, în funcţie de limbă), pe care-l consideră singurul nume a lui Dumnezeu. Cei care nu recunosc acest nume şi nu i se adresează anume aşa lui Dumnezeu, nu se vor mântui;

–         Nu cred în Învierea reală a lui Hristos;

–         Spun că Hristos a fost răstignit pe stâlp (de lemn), nu pe cruce – subiect care a fost deja lămurit aici;

–         Nu cred în existenţa sufletului;

–         Nu cred în rai şi iad;

–         Susţin ideea unei „împărăţii (regat) a lui Dumnezeu pe pământ”;

–         Au preluat de la adventişti, cu unele modificări, învăţătura milenaristă („împărăţia de 1000 de ani”) şi învăţătura despre „Armaghedon”;

–         Nu acceptă transfuzia de sânge, deşi uneori acceptă transplantul de organe;

–         Resping orice sărbătoare şi mai ales zilele de naştere;

–         Se consideră „aleşi”, iar pe ceilalţi îi consideră „slugi ale lui Satan”;

–         Îşi desfăşoară adunările în nişte săli numite „Sala Regatului” sau „Casa Regatului”;

–         Nu respectă drapelul şi imnul de Stat, şi nu acceptă să facă serviciul militar. Mai concret, sunt o sectă anti-statală (indiferent de ţara unde îşi desfăşoară activitatea);

–         Au împrumutat toate celelalte învăţături greşite ale confesiunilor neo-protestante, ducându-le uneori la extremă;

–         Desfăşoară un prozelitism agresiv, interzis de legile majorităţii statelor lumii, împărţind reviste şi cărţi editate în SUA sau Germania;

–         Sub masca acordării de ajutoare materiale, desfăşoară activităţi economice fabuloase, uneori deposedând membrii secte de bunurile mobile şi imobile.

Unele dintre aceste învăţături iehoviste, după părerea noastră, chiar nu merită nici o atenţie, pentru că sunt de-a dreptul ridicole şi stupide. Altele însă, mai importante, merită să fie analizate foarte minuţios şi sperăm să reuşim să facem acest lucru chiar pe acest blog.

Ne vom folosi de o bibliografie bogată şi diversă, inclusiv iehovistă, accesibilă parţial şi pe Internet (în diferite limbi), dar vom prezenta şi argumente personale, pe care nu le-am găsit în alte parte, dar le considerăm valabile şi utile. Între toate cărţile, studiile şi articolele utilizate, remarcăm contribuţia deosebită a pr. David Pestroiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, care a scris un adevărat tratat despre această sectă, intitulat Ortodoxia în faţa prozelitismului “martorilor lui Iehova” (Bucureşti, 2005).

17 comentarii la „Informaţii generale despre "Martorii lui Iehova"”

  1. Binecuvîntaţi Părinte!
    Ceea ce aţi explicat mai sus este extraordinar de scurt, clar şi cuprinzător şi vă mulţumim. Dar am auzit că deseori vorbiţi şi la radio despre secte şi influenţele lor şi chiar aveţi apeluri în care vi se adresează diferite întrebări chiar de membrii acestora. Am putea să ştim mai multe informaţii referitor la aceste emisiuni, adică cînd şi unde le putem asculta, deoarece, cred eu, este foarte interesant.
    Vă mulţumim!

    • Am avut un ciclu de emisiuni despre sectele din Moldova, dar deja s-au terminat. Dar şi în continuare voi avea subiecte interesante, la care se vor pune şi întrebări.
      Este vorba de emisiunea “Convorbiri duhovniceşti” de la Postul de Radio Sănătatea. Emisiunea este în fiecare luni de la 9.00-9.50.
      Căutaţi frecvenţele acestui post de radio.

  2. STIMABILE,DOUA INTREBARI:
    -MARII PREOTI EVREI AVEAU PE FRUNTE O TABLITA GRAVATA. CE SCRIA PE ACEASTA?
    -DE CE PRIMELE BIBLII TIPARITE IN LIMBA ROMANA (1873-1914 APROX) APARE NUMELE DIVIN IEHOVA?
    P.S. PT CULTURA DVS GENERALA CITITÍ  ISTORIA CULTURII SI CIVILIZATIEI VOL 2 (AUTOR OVIDIU DRIMBA) SECTIUNEA RELIGIA BIZANTULUI.
    AS FI CURIOS DACA A-TI MAI AVEA NERUSINAREA DE A MAI POSTA COMENTARII DESPRE ALTII CAND REL ORTODOXA+CATOLICA SUNT MANJITE CU SANGELE A MILIOANE DE OAMENI(A SE VEDEA ISTORIA OMENIRII-DACA A-TI CITIT CEVA)

    • Un iehovist care niciodată nu a citit mai mult decât “Turnul de Veghere” face valuri într-un pahar de apă.
      1. Eu ştiu f. bine unde era scris numele lui Dumnezeu şi când şi cum a fost el înlocuit. Problema nu e în faptul că eu nu aş şti sau nu aş recunoaşte asta, ci în faptul că prin Hristos (şi Noul Său Testament) lucrurile s-au schimbat. Citiţi Filipeni 2.
      2. Prima Biblie românească a fost tipărită la 1688. Şi nu ştiu cine are mai multă sau mai puţină cultură generală.
      3. Chiar vreau să ştiu la ce vărsări de sânge vă referiţi în cazul Ortodoxiei. Despre romano-catolici nu răspund, pt că şi ortodocşii au suferit din urma lor. Vreau dovezi autentice, nu bârfe. Şi nu băgaţi ortodocşii cu catolicii în aceeaşi oală.

  3. Domnule,
    esti total dezinformat cu privire la acest subiect: Martorii lui Iehova.
    Chiar poti fi dat in  judecata ptr. calomnie si instigare la revolta. Daca vrei informatii despre varsari de singe  in cadrul ortodoxiei, istori este plina incepind cu imparatul CONSTANTIN. ati uitat cruciadele purtate innumele lui CRISTOS? SI va pretindeti crestini?

    • Dacă eu sunt “dezinformat”, atunci dumneata eşti prost dea binelea. Cruciadele au fost purtate de romano-catolici şi primii care au suferit din urma lor au fost chiar ortodocşii. Aşa că termină cu miturile astea, că mentorii tăi de învaţă doar minciuni.

  4. Din moment ce numele lui Dumnezeu apare in cuvantul Lui Biblia sau Sfanta Scriptura de aproape 7 mii de ori ,consider ca acest nume este foarte important ptr toata lumea! Deci Iehova este numele adevaratului Dumnezeu si chiar   in rugaciunea model  apare : Sa fie sfintit Numele tau !
    Dumnezeu este un substantiv comun nu propriu cum ar fi rege ,imparat ,presedinte etc. Dar orice presedinte sau rege sau imparat are un nume asa cum si dumnezeu are un nume!
    Consider gresit inlocuirea numelui Iehova  din Sfintele Scripturi mai ales asa cum am spus ca acest nume aparea de circa 7000 de ori ! 13 Fiindcă „oricine va chema numele lui Iehova va fi salvat ! Romani 10:13
    Daca nici Biblia nu are dreptate care este Cuvantul lui Iehova atunci noi oamenii imperfecti nu avem nici atat! Cred ca Biblia este Cuvantul Lui dumnezeu Iehova  si in Biblie ar trebui sa studiem si sa aplicam in viata noastra pentru ca Iehova sa ne ajute! Fara Iehova Dumnezeu nu ne putem conduce viata,am fost creati sa traim potrivit normelor lui care sunt scrise in Sfanta Scriptura de catre profeti inspirati de Dumnezeu ,asa ca orice vorbim noi fara sa aratam dovezi din Biblie e nul !
    Este doar o parere din partea unui om ca toti ceilalti ! V a multumesc!
     

    • Vorbe goale şi lipsite de argumente. În primul rând, hai să vedem că scrie în originalul grecesc la Romani 10:13 şi vă rog să-mi arătaţi unde este acolo numele “Iehova”. Oare nici atâta lucru nu ştiţi că în tot Noul Testament acest nume nu este întâlnit niciodată? Noi creştinii, ca următori ai Noului Testament adus prin Hristos Dumnezeu, “care are un nume mai presus de orice nume” (Filipeni 2:9) cinstim anume acest nume, fără să negăm faptul că în Vechiul Testament, acelaşi Fiu al lui Dumnezeu, tot el şi Cuvântul lui Dumnezeu, S-a descoperit evreilor ca Iahve. Şi atenţie, nu doar ortodocşii, ci şi toţi ceilalţi creştini cred la fel şi uite că doar “martorii lui Iehova”, apăruţi acum 100 de ani, sunt cei mai deştepţi.

  5. Domnule Ierom,  in ioan17:6 Isus spune: "am facut cunoscut Numele Tau oamenilor pe care mi i-ai dat.."  despre numele cui vorbeste Isus? Explicati-mi va rog versetele biblice unde se spune ca:"Tatal este mai mare ca Fiul" ioan14:28 sau "chiar si Fiul se va supune Tatalui"1cor15:27sau "noi avem un singur dumnezeu Tatal si un singur domn Isus"1cor 8:6 si sunt multe alte versete ce nu arata c-ar fi o egalitate intre Tata si Fiu.

    • 1. Hai să discutăm, dar nu cu texte după versiunea “Noii Lumi” ci, în cel mai rău caz, cu versiunea Cornilescu a Bibliei.

      2. “Numele pe care l-a făcut cunoscut” Fiul este numele de “Tată”, lucru confirmat clar de însuşi Hristos în rugăciunea Domnească şi de Sf. Pavel în Epistola către Galateni 4:6. Deci mai degrabă ne-a amintit că suntem fii ai Lui, iar El ne este Tată. Iar dacă credeţi că este vorba despre numele de Iehova/Iahve, atunci vă rătăciţi amarnic şi iată de ce:
      a) acest nume evreii îl cunoşteau (iar Evanghelia încă n-ajunsese la neamuri, iar Hristos vorbeşte totuşi la trecut);
      b) în Noul Testament, absolut toate manuscrisele existente, nu întâlnim niciodată numele Iehova, ceea ce e foarte relevant, iar “numele cel mai presus de orice nume” despre care vorbeşte Pavel este Iisus.

      3. Ca semn al smereniei, Fiul de mai multe ori spune că Tatăl e mai mare decât El, dar asta nu schimbă nimic, pt că tot El spune că “Eu şi Tatăl una suntem” (Ioan 10:30). Asta cum o mai tâlcuiţi? Şi cum vă împăcaţi cu versetul de la Fapte 20:28 (modificat de voi), care spune: “Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său”. Oare nu e clar că nu Tatăl şi-a vărsat sângele, ci Iisus, care este numit clar Dumnezeu. Şi oare de ce Scriptura nu osândeşte faptul că diaconul Ştefan se ruga lui Iisus Hristos (care după voi nu este Dumnezeu) şi nu Tatălui.

      4. Teoriile “Martorilor lui Iehova” sunt atât de prost elaborate încât pot fi răsturnate prin simple speculaţii logice. Copilul unor părinţi în mod obligatoriu este deofiinţă cu aceştia, chiar dacă este “mai mic” decât ei. La fel şi Fiul lui Dumnezeu nu poate fi decât deofiinţă cu Tatăl, pt că altfel nu i-ar mai fi Fiu (şi nu trebuie să confundăm cu filiaţia adoptivă a oamenilor, că şi voi înşivă spuneţi că Hristos nu a fost un simplu om, mai ales că “a şezut dea dreapta Tatălui”). Deci Fiul este în mod obligatoriu deofiinţă cu Tatăl, iar faptul că spune că “este mai mic” o face din smerenie şi pt a intra în logica evreilor (iar neamurilor aşa ceva Apostolii nu le vor mai spune). El nu putea fi mai mic ca timp, pt că la Dumnezeu nu este timp şi nici mai mic în ce priveşte fiinţa divină, pt că s-ar mai fi putut numi Fiu.

      5. Şi dacă sunteţi tare deştepţi, demostraţi asta măcar printr-o scriere corectă şi îngrijită, că noi ortodocşii suntem totuşi oameni culţi, nu ca alţii.

  6. Domnule Ierom,
    Va multumesc pt.explicatii. Se pare ca deja m-ati judecat si catalogat ca fiind martora a lui Iehova…desi in biblie suntem indemnati sa nu facem acest lucru, dar ce sa zic suntem imperfecti cu totii. Daca o sa ma conving ca invataturile martorilor sunt corecte cu siguranta o sa ma alatur lor.
    Daca evreii cunosteau si foloseau numele Iahve , credeti ca apostolii si Isus au incetat asa dintr-o data sa-l mai pronunte? Evreii acordau o mare importanta felului in care se numea cineva.
    "Eu si Tatal una suntem" …si cu privire la apostoli , Isus se roaga ca "toti sa fie una"…  mie  mi se pare ca reprezinta mai degraba unitatea ce exista intre ei. Cui s-a rugat Isus inainte de a fi rastignit, nu Tatalui care era in ceruri? Eu ca sotie trebuie sa fiu supusa sotului meu,el lui Isus, iar Isus lui Dumnezeu ( 1cor.11:3 )
    Si inca ceva…vi se pare ca nu scriu corect?Iar despre studii si cultura n-are rost sa discutam…in ochii lui Dumnezeu acest aspect n-are importanta.

  7. ''judeca si vei fi judecat''
    noi oamenii nu vom putea niciodata ajunge la iubirea desavarsita, iubire ce a avut-o Isus fata de noi , in scimb ne pricepem de minune la aceste treburi pe care le dicutam aici, nu-i asa Domnule Ierom ? sa ne improscam cu vorbe ascutite si sa afirmam lucruri care nu-si au rostul.
    parerea mea este ca timpul este tot mai scurt si de aceea trebuie sa ne dovedim cu vorba si cu fapta in fata Creatorului, si nu in grija de a ne invrajbi unul impotriva celuilalt ca si niste fanatici.

  8.       Oare nu ar fi putut Isus sa-i nimiceasca pe evrei fara sa-i mai condamne asa cum mentionati Dv. mai sus ? eu unul tin sa cred ca putea, dar nu s-a intamplat asa deoarece planul Lui Dumnezeu era altul, El a iubit atat de mult omenirea incat si-a dat propriul Fiu pentru ea; El nu era acolo doar pentru evrei ci pentru noi toti,iar poporul in care sa se nasca si sa creasca  l-a ales Dumnezeu. Ce ne spune Isus: ''Eu sunt calea'' , si cu asta cred ca am fost cat se poate de clar Domnule Ierom Petru Pruteanu.
    Imi cer iertare daca am jignit pe cineva, iar discutia sper sa fi avut un rol lucrativ pozitiv in ceea ce ne priveste pe noi toti.

    • Ca un sectar tipic, departe de a fi “iubitor al adevărului”, dvstră găsiţi în Evanghelie doar ceea ce vă place. Or Adevărul este unul integru şi el dă pe faţă minciuna. Şi-apoi dvstră nu faceţi o deosebire elementară: Hristos, dar şi eu – nu condamnăm minciunosul, ci minciuna. Pseudo-doctrina “martorilor lui Iehova” este eretică şi anti-creştină, dar pe cei care se declară “martori” îi aşteptăm cu braţele deschise şi ne rugăm să-i lumineze Dumnezeu.
      Lăsaţi deci discursurile siropoase şi psedo-pedagogice şi priviţi adevărul în ochi, dar că tot vă închipuiţi că-l iubiţi.

  9.   Dle. Ierom Petru, va spun sincer ca fac parte dintr-o familie de crestini ortodocsi, am fost botezat in biserica ortodoxa, am rude in care slujesc in biserici ortodoxe si mai mult am si cateva biblii printre care o biblie dupa Cornilescu traducere literara noua 2001 pe care nimic nu m-a impiedicat s-o citesc, v-o recomand cu mare placere mai ales Noul Testament.
      Sper ca Bunul Dumnezeu sa va inmoaie inima si sa va faca mai intelegator si iubitor cu semenii Dv.
    Eu nu am sa mai scriu aici si va las acum in speranta ca iubirea si pacea Lui se va inmulti astfel incat sa cuprinda intreg pamantul.
       DOMNUL SA VA BINECUVANTEZE !

    • Dar cine v-a spus că eu nu am iubire faţă de semeni? Aţi dedus asta din faptul că lupt cu ereziile şi minciuna? Nimic mai fals! Dvstră aţi rămas la concepţiile ecumeniste siropoase, care arată că nu aveţi coloană vertebrală, ci numai must de falsă iubire pentru cei care abia aşteaptă să ne distrugă. Şi nu confundaţi baptiştii, de exemplu, cu “martorii lui Iehova”.

      Şi cine v-a zis că eu nu am mai multe Biblii (deşi asta nu contează). Stimabile, eu am zeci de ediţii în diferite limbi şi se studiez destul de profund. Inclusiv hype-confesionala ediţie a lui Cornilescu. Dar nici asta nu înseamnă nimic.

      În general, mi se crează impresia că dvstră nu mă ştiţi deloc, dar mă judecaţi dintr-un unghi f. îngust. Eu nici atât nu am de unde să vă cunosc, pentru că dvstră, ca fiece “om deştept de pe internet”, scrieţi cu pseudonime şi emailuri incriptate. De aceea nu voi mai aproba mesaje dvstră, lăsându-vă să credeţi orice doriţi despre mine. Lecţia de “mare învăţător” deja v-aţi făcut-o.

Comentariile sunt închise.